BiH

Milorad Dodik na sastanku u Tirani: “Nismo ispunili dio dogovora”

U glavni grad Albanije stigao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Milorad Dodik - Blogspot.com

Na samitu Procesa Brdo-Brioni u Tirani je i bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, prenose “Vijesti“.

Domaćini dvodnevnog skupa su predsjednici Hrvatske i Slovenije Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor, zajedno sa albanskim predsjednikom Iljirom Metom.

Dodik je rekao da je veoma dobro da se ovaj samit održava u kontinuitetu i da je već dao ozbiljne rezultate. Kako je rekao, Albanija i BiH nemaju otvorenih pitanja, ali postoji potreba za ekonomskom saradnjom.

Članovi Predsjedništva BiH će se sresti i sa s posebnim gostom ovog sastanka visokom predstavnicom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini.

Činjenica je da je kolektivno Predsjedništvo BiH bilo u Briselu, da smo tamo imali određene dogovore. Nažalost, ne mogu da kažem da smo to ispunili. Јedna široka, otvorena mogućnost EU da do kraja maja da mišljenje za BiH vezano za njeno dalje pridruživanje EU ugroženo je činjenicom da nismo ispunili dio dogovora koji smo imali sa rukovodstvom EU, a prije svega odnosi se na samo formiranje vlasti – rekao je Dodik.

Dodik je prokomentarisao i najavu protesta pokreta “Samoopredjeljenje” te inicijativu da se nepoželjnim osobama proglase predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i on rekavši – Ljudi imaju pravo da protestuju, a ja sam ovdje kao što vidite.

Iz Predsjedništva BiH ranije je najavljeno da će sutra u 9.00 sati Dodik, Džaferović i savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Branimir Јukić učestvovaati na plenarnom sastanku Brdo-Brioni. Tokom boravka u Tirani, Dodik će danas i sutra imati nekoliko bilateralnih sastanaka sa pojedinim zvaničnicima iz regiona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh