BiH

Sanski Most: Metadonom liječe 30 narkomana

SANSKI MOST – U metadonski program liječenja ovisnika o teškim narkotičkim sredstvima, koji se provodi u Domu zdravlja Sanski Most, trenutno je uključeno 30 ovisnika, potvrdila je liječnica Saida Jakupović, voditeljica pomenutog programa. Prema njenim riječima, ovaj program se u tom gradu provodi već punih dvadeset godina i u posljednje vrijeme finansira ga Zavod za zdravstveno osiguranje USK, za razliku od ranijeg perioda, kada je njegovu realizaciju finansijski značajno pomagao Razvojni fond Ujedinjenih nacija (UNDP).

nezavisne

“Korisnici su mahom lica koja su duže vrijeme uključena u slične programe i radi se mahom o dugogodišnjim ovisnicima o teškim drogama. Ranije smo metadon nabavljali preko UNDP-a, a sada se on nalazi na kantonalnoj esencijalnoj listi lijekova i pokazalo se da je ovo lakši i efikasniji način njegove nabavke i distribucije”, istakla je Jakupovićeva.

Dodaje kako se korisnicima ovog programa, ovisno o procjeni stručnog tima, koji čine ljekari i psiholozi, daju ograničene količine metadona. Prema njenim riječima, smisao ove terapije je da se korisnicima, u vidu supstitucije, taj lijek daje kao zamjena za teške droge, premda o ovoj vrsti terapije oduvijek postoje kontroverzna mišljenja kod stručnjaka.

“Ipak, praksa je pokazala da osobe koje koriste metadon mogu da komuniciraju u društvu, da se zaposle i obavljaju razne poslove i na kraju se, ukoliko imaju snažnu volju, izliječe i socijaliziraju”, istakla je ona.

Također, pokazalo se kako je zahvaljujući ovom programu znatno smanjen broj krivičnih djela čiji su počinioci narkomani.

“Iako je na području Sanskog Mosta registrovano 30 teških ovisnika o drogama, pretpostavlja se kako ih ima trostruko više, što za grad ovakve veličine nije mali broj”, kaže Jakupovićeva,prenose,Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh