BiH

Mostarci iftar dočekali uz pucanj topa koji je poklon prijatelja iz Sarajeva

Prvi iftar ovog ramazana postači u gradu na Neretvi dočekali su uz pucanj ramazanskog topa s brda Fortica. Top je prošlogodišnji poklon Mostaru od Grada Sarajeva i njegovog gradonačelnika Abdulaha Skake, piše “Klix“.

Svih godina ranije top koji Mostarcima najavi vrijeme iftara pucao je iz bivše kasarne Konak, u samom gradu. Topčija je bio Kasim Prguda, koji je s ponosom taj zadatak obavljao petnaestak godina. 

U vrijeme kad smo ga posjetili na Konaku prije dvije godine, Kasim nam je govorio da svaki ramazan očekuje kao da mu je posljednji te da ne vjeruje da će nastaviti biti mostarski iftarski topdžija. 

Ipak, bilo je po onoj da “čovjek snuje, a Bog određuje”, Mostar je dobio pravi raazanski top, lokacija se promijenila, ali je topdžija ostao isti. Kasim nam kaže da je top atraktivniji, ali je osjećaj isti. 

Stara i opasna cijev koja je služila kao top zamjenjena je ovim koji s pravom pretendira da postane turistička atrakcija. Još jedna od atrakcija brda Fortica na kojoj se već nalazi velika državna zastva, zip-line, planinarski dom…

Za sve dobre stvari koje se zadnjih godina dešavaju na Fortici zaslužno je Brdsko-biciklističko udruženje MTBA Mostar i njihov prvi čovjek Đani Rahimić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh