BiH

Admiral Foggo: Usvojite Godišnji nacionalni plan

Delegacija Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju, koju predvodi admiral James Foggo, komandant Zajedničke komande, održala je sastanak sa ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš i najvišim predstavnicima Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Pendes-Foggo-Patria

Ministrica Pendeš zahvalila je admiralu što je svojim dolaskom potvrdio pozitivan prijateljski partnerski stav. Ona je istakla da je tema razgovora bila spremnost NATO-a da pomogne BiH, piše “Patria“.

“Razmjenjivali smo određene priče o euroatlanskom putu. Vi znate da većina stranaka želi NATO, ali neke i neće pa smo razgovarali i o takvom partnerstvu”, kazala je Pendeš.

Admiral James Foggo kazao je da je u Sarajevu bio prije nekoliko mjeseci te da BiH ima ključnu ulogu u miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Moj današnji posjet govori o važnosti BiH i želim da se zahvalim u ime NATO-a za doprinos BiH u kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti. NATO i BiH su počeli raditi zajedno 2005. godine, a saradnju smo proširili 2006. godine kada je BiH ušla u Partnerstvo za mir i to partnerstvo se dalje razvijalo u proteklih 13 godina. Važno je nastaviti taj zamah i ići naprijed. Potičem BiH da nastavi poboljšanja u OS BiH. To uključuje i nastavak doprinosa mirovnim misijama u svijetu. Savremene OS ovise o resursima, a zauzvrat pružaju sigurnost građanima i prosperitet.”

Admiral Foggo podsjetio je da je prošlo skoro šest mjeseci otkako je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tražio od BiH da ponudi svoj nacionalni godišnji program.

“To je zapravo plan kako treba profesionalizirati vojsku. Ja podržavam godišnji državni program i želim da ga podnesete kao i sekretar Stoltenberg i to će vam donijeti mir i stabilnost”, poručio je Foggo.

Ministrica Pendeš je odgovarajući na pitanje da li može ona podnijeti nacionalni godišnji plan (ANP) kazala da za to moraju postojati odluke institucija.

Govoreći o zagovaranju Republike Srpske za vojnu neutralnost Foggo je kazao da je njegovo mišljenje da je “RS mijenjala mišljenje u vezi NATO-a”.

“Ranije su bili za MAP i NATO. Ja sam bio komandant vježbe gdje je bilo 50.000 pripadnika NATO snaga u Norveškoj, a operacija je zahtijevala odbranu i odvraćanje. Ne znam zašto ne biste bili član takve organizacije”.

Potcrtao je da NATO ne izvodi ofanzivne operacije. Admiral Foggo je istakao kako misli da je svima u interesu sigurnost i stabilnost.

“NATO ostaje u potpunosti predan pružanju podrške BiH uključujući i u BiH kroz svakodnevni rad NATO Štaba Sarajevo. Brigadna generalica Bissell i njen tim uvijek su spremni pružiti stručnu pomoć i savjete MO BiH i OS BiH kao i institucijama koje su angažirane u raznim aktivnostima koje jačaju partnerstvo NATO-a i BiH.”

Admiral Foggo skoro je počinjao i završavao svoj govor i odgovore na novinarska pitanja sa: “Usvojite godišnji naconalni plan i modernizirajte OS BiH.”

Rekao je da je NATO u interesu svima koji su za sigurnost zemlje i njenih granica, te da je to vrlo važno za ekonomski prosperitet BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh