BiH

U džamijama širom BiH klanjana prva teravija

U džamijama širom Bosne i Hercegovine večeras je nakon jacije-namaza klanjana prva teravija.

U džamijama širom BiH klanjana prva teravija - Avaz.ba

Vjernici su ispunili džamije, a kako javljaju reporteri “Avaza“, ramazanska atmosfera osjeti se u svim gradovima. Begova džamija u Sarajevu bila je prepuna vjernika, a neki su, uprkos, hlandnom vremenu, namaz obavljali vani.

Ovo je dan kada se svi meleci spuste na Zemlju, nema šejtana. Atmosfera je predivna i prelijepo se osjećam. Sadržaj tokom ramazana je super – rekao je dvadesetogodišnji Sarajlija kojeg su zatekli u Begovoj džamiji.

Mubarek mjesec ramazan 1440. hidžretske godine, mjesec posta i ibadeta, nastupio je večeras sa zalaskom sunca.

Klanjanje teravije sunet je posljednjeg Allahovog poslanika Muhamed a.s. Teravija se klanja samo u mjesecu ramazanu i to između zadnjeg jacijskog sunneta i vitr (noćnog namaza). Zato se vitr (noćni namaz) klanja uz ramazan u džematu. Teravih namaz ima jedan nijet, bez obzira na koliko se rekata predaje selam.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Poslanik Muhammed a.s. pred nastupanje mjeseca ramazana je govorio: “O ljudi, prikučio Vam se častan mjesec, mjesec blagoslova, sreće i napretka. Mjesec u kojem je noć Lejletu-l-kadr, vrednija od hiljadu mjeseci. Allah vam je naredio da njegove dane provodite u ibadetu posta, a noći u dobrovoljnom teravih-namazu

Post je treći temelj islama i naređen 2. godine po hidžri (624.). To je mjesec u kojem je počela objava od Allaha dž.š. posljednjem Božijem poslaniku Muhammedu a.s. i stoga je to mjesec lijeka i Allahove milosti, dobrote, upute i svjetla vjernicima.

U Kur’anu je obaveza posta propisana u suri El-Bekare u kojoj se kaže “…o ljudi, propisan vam je post kao što je bio propisan (i) onima prije vas, da biste bili bogobojazni“.

U zoru je ujedno i prvi sehur, čime nastupa i prvi dan posta. Ove godine sutra ujutro će prvi sehur biti u 03:28 sati, a iftar je u 20:00 sati, što iznosi otprilike skoro 16 i po sati posta.

Po islamskom kalendaru, ove 1440. Hidžretske godine, ramazan ima 30 dana i zadnji dan posta je 3. juni, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh