BiH

Pucnjem iz topa sa Žute tabije ozvaničen početak ramazana

Sa sarajevske žute tabije večeras je tačno u 20 sati ozvaničen početak najsvetijeg mjeseca ramazana pucnjem iz topa.

Žuta tabija - Avaz.ba

Ramazan ima 30 dana, a završava 4. juna kada nastupa Ramazanski bajram.

Inače, ova tradicija, pucanja topa koji označava vrijeme iftara datira još iz perioda Kraljevine Jugoslavije. Zabranjeno je bilo pucati iz topa za vrijeme komunizma. Nakon agresije na BiH 1997. godine, ponovo se počelo sa tradicijom, koja svake godine privuče veliki broj kako domaćih, tako i stranih turista.

Ramazan je mjesec ibadeta, molitvi, pokajanja, praštanja i duhovnog uzdizanja, a muslimani osim posta i klanjanja teravih-namaza tokom ovog mubarek mjeseca uče Kur’an, organizuju zajedničke iftare i sehure.

Prema vjerovanjima muslimana ovo je najodabraniji mjesec u godini, a u njemu je najodabranija noć Lejletu-l-kadr u kojoj je počelo spuštanje Božje objave Kur’ana i noć lejletu-l-Bedra, historijski događaj koji je usmjerio povijest islama, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh