BiH

Isplata penzija počinje u ponedjeljak: Poznato kada će biti isplaćena i razlika

Isplata povećanih penzija za mjesec april počinje u ponedjeljak 6. maja. Penzioneri će dobiti uvećane penzije za 3,5 posto, a osim uvećane aprilske dobit će i razliku između isplaćene i uvećane penzije za prva tri mjeseca ove godine.

Penzioneri - IIustracija

Napominjemo, Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO/PIO donio je odluku o usklađivanju penzija u skladu s odredbama člana 79. Zakona o MIO/PIO. Tom odlukom, sve penzije s izuzetkom najviših i penzija ostvarenih u 2019. godini, povećat će se za 3,5 posto s primjenom od 01.01.2019 godine, piše “Radiosarajevo.ba“.

Odlukom o usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene penzije ostvarene i u 2019. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto.

“Korisnicima penzija ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno oslobodilačkog rata, a prema odredbama navedenog zakona, penzije će biti usklađene za 1,6% s primjenom od 01.01.2019 godine, s izuzetkom minimalnih penzija koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s odlukom”, saopćili su iz FZ MIO/PIO.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april i razlike za prva tri mjeseca, s uračunatim troškovima, iznose oko 200 miliona KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh