BiH

Foča: Ezan sa Aladža džamije nakon 27 godina

Obnovljenu Aladža džamiju otvorila je Aziza Kurtović, žena koja je u ratu izgubila sina. Nakon rušenja u augustu 1992. godine danas se u obnovljenoj Aladži klanja namaz.

No image - Haber.ba

U Foču na prostor ispred Aladža džamije na svečano otvorenje je pristiglo je hiljade vjernika iz svih krajeva BiH. Svečano otvorenje ponovno izgrađene Aladža džamije centralni je događaj ovogodišnjeg obilježavanja Dana džamija u BiH.

Taj islamski vjerski objekt u gradu na Drini, na istoku BiH, porušile su srpske snage 2. augusta 1992. godine. Njena obnova završena je na 470. godišnjicu završetka izgradnje. Aladža znači “šarena”, što se odmah uoči po živopisnoj unutrašnjosti. Stručnjaci je opisuju kao biser otomanske arhitekture, piše “Aljazeera“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh