BiH

Foča: Danas otvorenje Aladža džamije

Na svečanosti otvaranja obnovljene Aladža džamije u Foči danas subotu 4. maja očekuje se 10.000 ljudi.

No image - Haber.ba

Otvaranje Aladža džamije centralni je događaj u okviru obilježavanja Dana džamija u BiH, piše “Patria“.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić naglasio je da otvorenje Aladže džamije predstavlja jedan od najvažnijih događaja podsjećajući da je njena obnova završena na 470. godišnjicu od njene izgradnje.

„Uspravljanje džamije Hasana Nazira, naše Aladže, je, nadamo se i uspravljanje svih nas, ili barem dobra prilika za to uspravljanje, i to u svakom smislu i vjerskom, duhovnom, kulturnom, civilizacijskom pa i političkom“, poručio je muftija Pitić.

Organizatori očekuju dolazak nekoliko hiljada vjernika iz cijele BiH, ali i visoke domaće i međunarodne zvaničnike te predstavnike Turske i SAD-a, država koje su pomogle i finansirale realizaciju ovog veoma značajnog i zahtjevnog projekta.

Nakon više od četvrt stoljeća otkako je do temelja porušena, džamija koja je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u, ponovno će biti otvorena za sve vjernike.

Najavljena su obraćanja predstavnika lokalne zajednice, goraždanskog muftije, Vakufskih direkcija BiH i Turske Senaida Zajimovića i Adnana Ertema, potom ambasadora SAD-a u BiH Ericka Nelsona, ministra kulture Turske Mehmeta Nuri Ersoya, kao i predramazanska poruka reisu-l-uleme IZ BiH Huseina ef. Kavazovića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh