ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Emir Imamović – "Protesti su bili očekivani, u BiH se dogodila kataklizma širih razmjera"

Socijalni nemiri u BIH nisu iznenadili bosanskohercegovačkog novinara i književnika Emira Imamovića Pirkea koji je u razgovoru za Media servis analizira razloge bunta, njegov ishod, te trenutnu situaciju u toj zemlji.

No image - Haber.ba


Sarajevo (Foto: Index)

Otkako je postalo jasno da je cijela privatizacija zapravo pljačkaški proces u kojem je radnička klasa gurnuta na rub siromaštva socijalni bunt bio je očekivan, bilo je samo pitanje vremena kada će nezadovoljstvo eskalirati, kaže tuzlanski književnik s prebivalištem u Šibeniku.

“Bosna je jedna od onih zemalja kojoj se dogodila kataklizma širih razmjera. Bila je visoko industrijalizirana prije rata, ono što je preživjelo nestalo je u privatizacijskom procesu u kojem su firme kupovane za marku jer ih kao treba obnavljat. Na kraju zemlja koja je proizvodila sve od peći na ugalj, do aviona danas ne proizvodi valjda ni čačkalice.”

Sve ove godine ništa se nije promijenilo jer se nijedna vlast time nije bavila, kaže Pirke.

“Mene je čudilo kako takvog bunta nije bilo i ranije jer su se građani BIH pokazali kao medicinski fenomeni, kao ljudi s nevjerojatno velikim pragom tolerancije na siromaštvo.”

Fenomeni su se probudili, no nažalost prosvjed je prebrzo izgubio svoju osnovnu namjenu i prije nego se uspio artikulirati pretvorio se u nasilje frustrirane generacije 18 godišnjaka, ističe Imamović.

“Ne vidim nikakvu korist za BiH i njegovu radničku klasu što su spasili nekoliko vrijednih zgrada. To nisu zgrade koje se nestale u privatizaciji, to je ono, da apsurd bude veći, što je ostalo o u javnom vlasništvu, što bi i ovim prosvjednicima, da su recimo pobijedili, sutra služilo da mijenjanju društvo.”

Bijes je nažalost bio toliko jak da je prebrzo izgorio, kaže Pirke, koji smatra da za korjenite promijene u BIH nedostaje politička platforma koju socijalno pravedna država zanima, a takve trenutno nema na vidiku.

“Mora postojati netko tko ima recept za jutro poslije. Što dakle kada se sruši vlast, što radimo idućeg jutra. Ako ćemo samo promijeniti sadašnje garniture vlasti, a ostaviti sve isto za pet ili deset godina naći ćemo se u potpuno istom položaju.”

A može li se Hrvatska naći pred sličnim masovnim prosvjedima. Iako nismo u bajnoj situaciji Imamović smatra teško, gotovo nikako. Osim što nemamo unutarnacionalnih problema svake godine, kaže, gospodarsku sliku koliko toliko popravi nam zarada od turizma.

(index.hr)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh