BiH

Erdogan nakon sastanka: “Podrška Turske na putu BiH ka EU i NATO”

Okončan je sastanak predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodik i Šefika Džaferovića sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

No image - Haber.ba

Izrazivši zadovoljstvo što ima priliku da ugosti članove Predsjedništva BiH, predsjednik Turske izrazio je žaljenje da Željko Komšić zbog zdravstvenih problema danas nije u Ankari, te mu uputio želje za što brži oporavak.

Još jednom želim da čestitam našim prijateljima i braći u BiH zbog demokratske zrelosti koju su pokazali na oktobarskim izborima. Međunarodna javnost očekuje od naših prijatelja iz BiH da se što prije okupe oko zajedničkog konsenzusa i da bez obostranih optužbi što prije formiraju novu vladu. Nadamo se da će se na ovaj način nadoknaditi izgubljeno vrijeme i da će se svi što prije fokusirati na proces reformi – rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, ti napori ubrzat će proces integracije BiH u euroatlantske institucije, na čelu s učlanjenjem u NATO alijansu za koju Turska pruža veliku podršku.

BiH predstavlja pravi mozaik Balkana i zbog toga mir i stabilnost u BiH od velike su važnosti za uspostavljanje mira, stabilnosti i sigurnosti cijele Evrope, a ne samo Balkana. Naši odnosi sa BiH, sa kojom imamo korjenite i čvrste historijske veze, za nas uvijek predstavljaju prioritet – rekao je Erdogan.

Na osnovu tih činjenica, nastavlja predsjednik Turske, sa članovima Predsjedništva BiH ostvario je veoma konstruktivne konsultacije, te su razmotreni potrebni koraci za unapređenje već postojećih izvanrednih međusobnih odnosa.

Još jednom smo potvrdili da će Turska odlučno nastaviti da ulaže svaku vrstu napora za stabilnost BiH i bolju budućnost njenih građana. Imali smo priliku da razgovaramo i o mogučnostima jačanja naše trgovinske i ekonomske saradnje, sa idejom da će ekonomski razvoj BiH doprinijeti i unutrašnjoj političkoj stabilnosti, jedinstvu i integritetu ove zemlje – dodao je Erdogan.

Povećan je obim međusobne trgovine, govori Erdogan, dodajući kako će obnovljeni Sporazum o slobodnoj trgovini, koji je danas potpisan, u velikoj mjeri doprinijeti cilju povećanja obima trgovinske razmjene na jednu milijardu dolara u kratkoročnom periodu.

Isto tako, vjerujem da će projekat izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd, za koji smo maloprije potpisali Memorandum o razumijevanju, ostvariti veliki doprinos stabilnosti i razvoju cijele BiH. Nastavljamo sa našim radovima da se projekat što prije počne provoditi, jer ovaj put između Sarajeva i Beograda dat će veliki doprinos razvoju cijele regije – dodao je Erdogan.

Na dnevnom redu današnjih razgovora našla se i saradnja na polju energetike, odbrambene industrije, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Razgovarano je i o tome da se jedan krak plinovoda Turski tok dostavi do BiH.

Kao što znate, nastavljamo i da podstičemo kompanije u našem privatnom sektoru da ulažu i posluju sa BiH. Radimo i na jačanju naših veza na polju kulture i ljudskih odnosa. TIKA nastavlja sa svojim naporima u BiH, znamo šta je do sada ostvarila i ona će nastaviti da radi i u narednom periodu – poručio je Erdogan, pišu “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh