BiH

MUP konačno rješava problematiku prosjačenja u Mostaru

U petak, kao i u subotu, 26. i 27. aprila, uposlenici PU Mostar u saradnji sa radnicima Ustanove Centar za socijalni rad Grada Mostara proveli su akciju kontrole dječjeg prosjačenja na ulicama i ispred ugostiteljskih objekata u staroj jezgri grada.

Tom prilikom zatečeno je sedam osoba u prošnji od kojih je šest bilo malodobno. Djeca su smještena u odgovarajuću ustanovu dječje zaštite, a roditeljima, kao i zatečenoj punoljetnoj osobi izdati su prekršajni nalozi. Akcija će se nastaviti i u dnevnim satima, na lokacijama koje su poznate djelatnicima PU Mostar i CSR Grada Mostara.Ovo je tek početak akcije koja konačno za cilj ima suzbijanje džeparenja i prosječenja u dijelu grada koji je pod zaštitom UNESCO-a, a s ciljem da se otklone prepreke koje Mostaru stoje na putu do imenovanja evropskom prijestolnicom kulture 2024. Zamjenik predsjednik Turističke zajednice HNK-a Semir Temim napominje da Mostar nije jedina turistička destinacija koja se suočava sa problemima ove vrste.
– Ponovit ću ono što sam i ranije govorio: Radi se o organizovanom kriminalu! Dosad je to bilo
klasično maltretiranje turista i gostiju. Siguran sam da će se i na ovom problemu raditi i uskoro uraditi
mnogo više, nego što je dosad bio slučaj, dodao je.
Turistički radnik Dženan Duraković sa zadovoljstvom kaže da se u predsezoni primijeti pad broja
prosjaka u ovom dijelu grada.
– Još se mogu susresti tamo, ali se rad policije sad zaista vidi, kazao nam je


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh