BiH

Posao je završen, nevažno je ko potpisuje sporazum s Turskom

Suštinski je važno da smo dočekali trenutak da Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske bude potpisan, a ko će staviti potpis na taj dokument, manje je važno, kaže za Vijesti.ba ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Mirko Šarović - Rferl.org

Predsjedavajući Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te predstavnik člana Predsjedništva Željka Komšića sutra će boraviti u zvaničnoj posjeti Turskoj, gdje dolaze na poziv tamošnjeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Tom prilikom, biće potpisan revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji je umnogome bolji i povoljniji za našu zemlju u odnosu na postojeći iz 2003. godine

Za novi trgovinski ugovor sa Turskom najviše je zaslužno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na čelu sa ministrom Mirkom Šarovićem. U razgovoru za Vijesti.ba, Šarović ističe da su uporni pregovori sa turskom stranom vođeni protekle tri godine, te da je resorno ministarstvo i on kao ministar bili nosioci ovog projekta.

“U ovom mandatu, uz pomenuti Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, mi smo BiH obezbijedili slobodnu trgovinu i sa zemljama Skandinavije, koje nisu u EU. Smatrali smo da treba da učinimo napor i proširimo zonu slobodne trgovine kako bismo olakšali posao i izvoz našim privrednicima”, ističe Šarović.

Zadovoljan je i srećan zbog činjenice da će trogodišnji trud sutra biti finalizovan.

Komentarišući konstatacije pojedinih analitičara kako elementarna pristojnost nalaže da on bude potpisnik Sporazuma na kojem je iscrpno radio, umjesto što će to uraditi predsjedavajući Dodik, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa poručuje: “Za mene je suštinski važno da smo dočekali trenutak da se Sporazum potpiše, a najmanje je važno ko će ga potpisati”.

“Svi znamo kako smo došli do Sporazuma. Najveće zadovoljstvo mi je što će on biti potpisan, a najmanje je važno ko će staviti svoj potpis na taj dokument”, dodaje naš sagovornik.

Ipak, priznaje da je situacija neuobičajena, te dodaje da je bolje pustiti druge da govore umjesto njega.

“Vjerovatno se radi o dogovoru unutar Predsjedništva BiH. Prećutao sam to, kako ne bih pokvario cijeli aranžman i sam događaj”, kaže nam Šarović
Zahvalan je Predsjedništvu BiH što je prihvatilo konačni tekst ispregovaranog Sporazuma o slobodnoj trgovini.

“Revidirani Sporazum donijeće koristi i benefite našim privrednicima. To će biti nova mogućnost za proširenje i povećanje obima razmjene između BIH i Turske, posebno sa bh. strane. Ovaj dokument bolji je od dosadašnjeg iz 2003. godine, posebno za bh. stranu. Ostvarili smo više koristi nego druga strana. Cjenkali smo se proteklih mjeseci sa turskim predstavnicima, ali mislim da smo ispregovarali dobar sporazum”, navodi resorni ministar u razgovoru za naš portal.

On podsjeća da je Srbija potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom prije više od šest mjeseci, te da nije oklijevala poput BiH.

“Mi smo završili pregovore sa turskom stranom prije oktobarskih izbora. Sporazum je i tada bio spreman za potpisivanje. No, očito da je uvijek u pozadini politika i nakaradno razmišljanje koje nas prati u kontinuitetu. Trgovina ne poznaje ove vrste političkih barijera i prepreka koje mi postavljamo samim sebi. Krčio sam puteve i kada je u pitanju Turska i kada je u pitanju Kina i kada je u pitanju Rusija… Naprosto, stvari gledam drugačije nego što pojedini političari u ovoj zemlji sve to mjere nekim svojim nacionalnim kantarom”, pojašnjava naš sagovornik.

On ponavlja da je radostan zbog činjenice da će Sporazum sutra biti potpisan, te da zanemaruje pitanje ko će ga potpisati.

“Bilo ko da ga potpisuje, rekao bih da je ok, te da ja ne treba da budem na tom mjestu, jer sam svoj posao završio nekoliko mjeseci ranije”, zaključuje ministar Šarović u otvorenom razgovoru za “Vijesti.ba“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh