BiH

Obilježena 21 godina od smrti generala Arifa Pašalića

Saborci, ratni komandanti i članovi porodice danas su na mezarju Šehitluci u Mostaru obilježili 21. godišnjicu smrti ratnog komandanta i jednog od heroja odbrane Mostara i Hercegovine Arifa Pašalića.

Godišnjica smrti Arifa Pašalića - Haber.ba

Prijatelj i saborac Suad Muharemović prisjetio se generala kazavši da je i u JNA davao maksimum sebe i bio što bi se reklo “vojničina”.

Bio je strog i pravičan, a volio je mlade i školovane ljude oko sebe. Iz Mostara je kao oficir otišao jer se nije uklapao u velikosrpske ambicije. U Mostar se vratio 1992. godine u maju jer ga je volio kao i Mostarci. Vrlo brzo je bio prihvaćen od svih, prisjetio se Muharemović dana iz bivše JNA.

Sa Pašalićem je u vremenu odbrane od agresije usko sarađivao i ratni komandant Šerif Špago. Sa suborcima i ostalim komandantima planirali su i izveli briljantnu akciju deblokade grada.

Bio je patriota, oficir, džentlmen, komandant i general. Uz sve epitete bio je i državnik. Komandovao je u uslovima u vrijeme kada su postojale namjere razgradnje zemlje. Zahvaljujući, između ostalog i njegovom odnosu prema državi, uspjeli smo organizovati Četvrti korpus, opstanak na ovim prostorima, a kasnije i mirovne sporazume i opstojnost zemlje sa njezinim historijskim granicama, rekao je Špago.

Pašalić je bio general Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, poznat kao ratni komadant 4. korpusa Armije BiH. Poginuo je na današnji dan, 26. aprila, oko 21 sat u teškoj saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu M-17 kod mjesta Drežnica. Današnjem obilježavanju osim članova porodice prisustvovali su i učenici Šeste i Četvrte osnovne škole u Mostaru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh