BiH

U BiH ulazi više od 100 izbjeglica dnevno, očekuje se veća migrantska kriza nego prošle godine

Bosna i Hercegovina od početka godine bilježi alarmantan rast broja migranata koji pokušavaju ući u zemlju, a nadležne službe i agencije već sada bilježe više od 100 ulazaka migranata dnevno, što je za 100 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Prema svemu do sada viđenom, BiH očekuje mnogo veća migrantska kriza nego 2018. godine.

Migranti - Nap.ba

A povećan priljev migranata u BiH neminovno sa sobom donosi i razne, nimalo bezazlene, probleme. Sukobi, krađe, tučnjave, se*sualna napastovanja, maltretiranja…, nažalost, postali su skoro pa redoviti događaji u BiH kada su migranti u pitanju, piše Večernji list BiH.

Napadnut nožem

Posljednji slučaj zbio se proteklog ponedjeljka u Čapljini kada je strani državljanin napadnut nožem te je tom prilikom zadobio teške ozljede zbog kojih je završio u bolnici “Dr. Safet Mujić” u Mostaru. O incidentu je policiju obavijestila anonimna osoba, a policajci koji su izašli na mjesto događaja zatekli su maloljetnika iz Maroka koji je imao vidne ozljede. – A. Y. (16) iz Maroka zadobio je ozljede hladnim oružjem. Prijavio je da su ga dva državljanina Alžira fizički napala, nanijela mu ozljede te pritom ukrala određeni iznos novca i mobitel – rečeno je tom prilikom iz MUP-a HNŽ-a.

Vlasti pred izazovom

A početkom ožujka u Čapljini slobode je lišeno pet migranata, tri iz Sirije i po jedan iz Alžira i Libije, zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela na području toga grada. Osumnjičeni su da su izvršili razbojstvo u ugostiteljskom objektu u Čapljini te od zaposlenice otuđili određenu količinu novca, a u Ulici braće Radić otuđili putničko vozilo Mercedes.

Prilikom lišavanja slobode policijski službenici PU Čapljina morali su uporabiti silu jer su osumnjičeni, kako je priopćeno, pružali aktivan fizički otpor pa je tom prilikom jedan policajac zadobio ozljede. Sve u svemu, očekuje se porast ovakvih i sličnih djela, a bh. vlasti pred velikim su izazovom kako kvalitetno odgovoriti na nastalu situaciju,piše Pogled


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh