BiH

Provesti presude evropskih i domaćih sudova

Fredrik Sundberg, načelnik Odjeljenja za izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava, očekuje konkretne poteze bosanskohercegovačkih vlasti kako bi konačno Opći izbori 2022. godine bili provedeni u skladu s presudom “Sejdić i Finci”.

Sundberg je to naglasio kao član izaslanstva Vijeća Evrope na sastanku koji je s ovim izaslanstvom održao ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

– Postoje stalni izrazi političke volje bh. dužnosnika da se presuda „Sejdić i Finci“ provede, ali na tom planu nema konkretnih rezultata. Zbog neprovođenja ove presude, BiH izravno krši Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava – kazao je Sundberg.

Ministar Grubeša upoznao je izaslanstvo da je Ministarstva pravde BiH poduzelo sve korake iz svog domena da presuda „Sejdić i Finci“ bude provedena, javlja fena.

– Želimo da ova presuda bude što skorije provedena, ali i ne samo ta nego i 93 presude ustavnih sudova koje nisu provedene u BiH jer samo na taj način možemo jačati vladavinu prava u našoj zemlji – naglasio je ministar pravde BiH.

Tema ovog sastanka bilo je pokretanje i poduzimanje potrebnih aktivnosti s ciljem provedbe niza presuda iz skupine predmeta „Sejdić i Finci protiv BiH“.

Osim Sundberga, u gostujućem izaslanstvu su bile Katarina Nedeljković, voditeljica Odjela za praćenje izvršenja presuda u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i Belma Skalonjić, v.d. zastupnica Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljuska prava, vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh