BiH

Časna sestra i muallima se druže i pomažu: “Svi smo mi Božija stvorenja, zajedno činimo dobro”

Ne sprečava mene to što sam ja časna sestra, to što je ona muallima i što je muslimanka, a ja katoličke vjeroispovijesti, da činimo dobro onima koji su u potrebi. Mislim da bi to trebalo biti normalno, kaže sestra Blanka

Blanka Jeličić i Šejla Mujić-Kevrić - Dnevnik.hr

Druženjem i humanitarnim radom časna sestra Blanka Jeličić i muallima Šejla Mujić-Kevrić u Livnu ruše predrasude i daju nadu u bolje i drugačije sutra, piše “Faktor.ba“.

Kako je za Faktor kazala muallima Šejla njihove aktivnosti započele su spontano, kada ju je sestra Blanka pozvala da zajedno učestvuju u humanitarnom projektu.

– Sestri Blanki se javila jedna žena, Bošnjakinja, samohrana majka troje djece te je tražila da joj pomogne, da joj se nabavi mašina za veš. Tada je sestra Blanka nazvala mene, kazala mi o čemu se radi i pitala me je da li možemo zajedno pomoći toj ženi. Rado sam pristala, te smo sestra Blanka sa svojim ženama a ja sa svojim, prikupile sredstva i kupile mašinu i još mnogo toga za pomoć toj ženi – navodi muallima Mujić-Kevrić.

Prijateljstvo se izrodilo, kaže, kada su počele da sarađuju, prilikom prikupljanja sredstava za prvi projekat, te kada su išle u nabavku opreme koju su donirale.

– Lijepa saradnja i komunikacija krase naše druženje. Nismo nikada imale negativnih reakcija okoline, ali pozitivnih je bilo jako puno. Neuobičajeno je vidjeti nas dvije zajedno, a i meni je bilo prvi put da imam tako lijepu komunikaciju sa časnom sestrom – kaže ova muallima.

Porodice kojima je pomoć potrebna, kaže, same im se obraćaju kako bi im pomogle.

– Mi pomažemo porodicama u težoj materijalnoj situaciji, majkama sa više djece, djeci i osobama sa poteškoćama u razvoju ili invaliditetom – pojašnjava muallima.

Kaže da su ona i sestra Blanka zajedno radile na tome da animiraju građane Livna kako bi se priključili akcijama, jedna od takvih je i akcija prikupljanja pomoći samohranom ocu šestero djece.

– Sigurno je da smo našim odnosom ukazale na lijepo ophođenje prema drugom i drugačijem i da je naša komunikacija ljudima otvorila puteve jedne prema drugima. Ja iz svog iskustva mogu reći da sada osobe sa kojima se ja družim i komuniciram, a muslimani su, drugačije gledaju na časne sestre. Jer ranije nisu imali puno prilika razgovarati sa njima, družiti se sa njima, bilo je malo zatvorenije, a sestra Blanka je otvorila instituciju časne sestre. Ona nam je pokazala da su to super žene koje rade za ljude sve u ime Boga – zaključuje Mujić-Kevrić.

Sestra Blanka o druženju sa muallimom Šejlom kaže kako smatra da “smo mi svi Božija stvorenja i da nema prepreke da se zajedničkim silama čini dobro”.

– Ne sprečava mene to što sam ja časna sestra, to što je ona muallima i što je muslimanka, a ja katoličke vjeroispovijesti, da činimo dobro onima koji su u potrebi. Mislim da bi to trebalo biti normalno. Uglavnom sam čula pozitivne komentare na nas dvije i na naš rad. Ljudi priželjkuju da jedni drugima budemo braća, u smislu dobrote, da jedni drugima budemo čovjek, a ne nešto drugo i drugačije – kaže sestra Blanka.

Čovjek u potrebi, kaže, bio je razlog da se obrati Šejli da zajedno rade na projektima.

– Mi radimo na dobrim djelima. Naš odnos utjecao je i na našu okolinu da i oni pomognu, da se okrenu dobroti – zaključuje sestra Blanka Jeličić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh