BiH

Šokantan snimak iz BiH: Dvije porodice s djecom u kavezu

Video je nastao na GP Klobuk, a u kavezima – kako tvrde aktivisti, su prikazane dvije porodice iz Iraka; sedam odraslih i petero djece

migranti-trebinje-Fokus.ba

Aktivisti neformalne organizacije Are You Syrious objavili su snimak koji je nastao kod Trebinja, a na kojem su prikazane metalne ćelije u kojima je smješteno nekoliko osoba, piše “Fokus.ba“.

Video je nastao na GP Klobuk, a u kavezima – kako tvrde aktivisti, su prikazane dvije porodice iz Iraka; sedam odraslih i petero djece.

Jedan od aktivista koji je razgovarao sa novinarima je kazao da nadležne osobe iz BiH sa ovog područja vraćaju migrante preko granice u Crnu Goru bez da dozvole da apliciraju za azil. Kazao je da taj postupak nije u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima.

Navodi su provjereni i u GP gdje je rečeno da je sva procedura u skladu sa EU standardima.

– Oni su noć proveli u prostorijama GP Trebinje na zatvorenom, nakon čega su dovezeni na MGP Klobuk i smješteni u prostoriju za zadržavanje koja je usklađena sa EU standardima. Proveli su vremena onoliko koliko je trebalo pripadnicima MUP-a Crne Gore da dođu da ih preuzmu, otprilike sat ili dva – kažu iz GP.

Navedeno je i da je riječ o takozvanim klimatizovanim prostorijama za zadržavanje u kojima zadržani migranti imaju osigurane higijenske uslove dnevnu svjetlost te su pod video nadzorom.

Prostorije su izgrađene u sklopu MGP Klobuk koji je montažni objekat, projektovan i izgrađen sredstvima EU, a kako montažni objekat nema zidova prostorije su pregrađene metalnim šipkama te kako navode migranti nisu bili zaključani.

U odgovoru na upit N1 televizije saopšteno je da se navedene prostorije koriste za zadržavanja do šest sati, a ovi migranti nisu proveli toliko vremena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh