BiH

Poražavajuće brojke: BiH na trećem mjestu po broju useljenika u Njemačku prošle godine

Bosna i Hercegovina je na trećem mjestu među zemljama čiji stanovnici najviše sele u Njemačku. Ispred BiH su Indija i Kina, najmnogoljudnije zemlje svijeta, a iza BiH su Sjedinjene Američke Države.

Njemačka ambasada - DW.com

Prema podacima koje je objavila Agencija za statistiku Njemačke Destatis, zaključno s prošlom godinom na njihovoj teritoriji registrovano je 190.495 bh. državljana, ali u ovaj broj su uračunati samo oni koji su prijavljeni, piše ”

Iz BiH je doselilo osam posto od ukupno 266.000 stranih državljana koji su prošle godine stigli u Njemačku.

Prema objavljenom grafikonu, porast broja bh. državljana se vidi od 2011. godine. Od 2015. godine taj broj je počeo drastično rasti. Primjera radi, do 2013. godine broj bh. državljana u Njemačkoj se povećavao u prosjeku do 2.000, da bi već od naredne godine taj broj porastao za više od 5.000, a u 2018. godini za 10.000 osoba. Najveći je procent djece i mladih u 20-im godinama.

Kako navodi Destatis, strani državljani iz zemalja koje nisu članice EU, koji su krajem 2018. registrirani u Agenciji za rad s dozvolom boravka u svrhu zapošljavanja, u prosjeku su imali 35 godina i riječ je uglavnom o muškarcima (68 posto). U 220.000 slučajeva (83 posto) registrirani su s odobrenjem za privremeni boravak.

“Radna migracija državljana zapadnog Balkana bila je posebno jaka posljednjih godina. Krajem 2018. državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije zajedno su činili gotovo 25 posto svih stranaca s dozvolama boravka u svrhu zapošljavanja. Na kraju 2015. godine taj je udio bio devet posto (sada samo BiH ima toliko državljana u Njemačkoj). Porast broja useljenika sa Zapadnog Balkana može se objasniti time da su te zemlje 2014. godine proglašene sigurnim, što im je otežalo ulazak u Njemačku pod humanitarnim uslovima, a 2016. godine olakšan im je pristup njemačkom tržištu rada”, navodi se u izvještaju Destatisa.

Podsjetili su da državljani Zapadnog Balkana imaju olakšan postupak zapošljavanja do 2020. godine, a da su uvjeti da imaju konkretnu ponudu za posao i da nisu primili nikakve pogodnosti prema Zakonu o naknadama za tražitelje azila u posljednja 24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva.

Detaljne podatke o spolu, dobi, struci i ostale podatke o doseljenicima možete pogledati ovdje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh