BiH

Katolici danas proslavljaju Uskrs

Katolici, luteranci i anglikanci danas obilježavaju Uskrs, dan koji predstavlja okosnicu i temelj kršćanske vjere – dan kada je Isus Krist uskrsnuo nakon što je pogubljen i na očigled svojih sljedbenika otisnuo se u nebo. Ovaj čin, vjeruju kršćani, trenutak je rađanja vjere koju danas slijedi 2,3 milijarde ljudi.

Uskrs - Nezavisne.com

Prema vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo.

Iako je Uskrs uvijek nedjelja, on gotovo svake godine pada na drugi datum zbog specifičnog pravila. Naime, Uskrs pada na prvu sedmicu poslije prvog proljetnog punog mjeseca na dan proljetnog ekvinocija ili poslije tog datuma, piše “Klix“.

Uskrs u BiH danas obilježavaju uglavnom katolici, a pored gotovo univerzalnog farbanja jaja i čestitanja, bosanskohercegovački katolici gaje mnoštvo jedinstvenih domaćih običaja.

Uzimanje blagoslovljene soli, darivanje najmlađih, nošenje kolača u crkvu, pravljenja križića od drveta, izgovaranje molitvi specifičan broj puta, pa čak i odlaganje važnih poslova, samo su neki od specifičnih običaja za lokalne katolike širom BiH. Neki običaji su poznati jednom mjestu, dok su u drugom potpuno strani.

Proslavi Uskrsa prethodio je post, a Uskrs se, porednevedenih običaja, proslavlja u crkvama uz molitve, svete mise, čiji vrhunac predstavlja pričešće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh