BiH

“Zabrinuti” su sada “zbunjeni”: OHR-u nisu jasni razlozi uvođenja rezervnog sastava policije

Iz OHR-a pozivaju Narodnu skupštinu RS “da na ove primjedbe, kao i na zabrinutost koju su izrazili određeni politički subjekti i akteri civilnog društva, odgovori transparentno te, istovremeno, osigura da predložene izmjene i dopune ispunjavanju međunarodne standarde i Opći okvirni sporazum za mir”

VIJESTI

Ured visokog predstavnika (OHR) smatra da je nejasan razlog za postojanje rezervnog sastava policije MUP-a RS-a, te poziva Narodnu skupštinu RS-a da “odgovori transparentno na sve primjedbe upućene tim povodom”.

Stav je to OHR-a istaknut u odgovoru na Fenin upit u povodu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, kojeg je u četvrtak usvojio NSRS, a kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

– Razlog za postojanje rezervnog sastava policije nam je nejasan. Međutim, budući da je parlamentarna procedura još u toku, pozivamo zvaničnike RS-a da nacrt izmjena i dopuna pravovremeno upute u širu raspravu među domaćim i međunarodnim akterima, te podsjećamo da uspostava rezervnog sastava mora odgovarati potrebama koje spadaju unutar nadležnosti RS-a – precizira glasnogovornik OHR-a Marijo Brkić.

Iz OHR-a pozivaju Narodnu skupštinu RS-a “da na ove primjedbe, kao i na zabrinutost koju su izrazili određeni politički subjekti i akteri civilnog društva, odgovori transparentno te, istovremeno, osigura da predložene izmjene i dopune ispunjavanju međunarodne standarde i Opći okvirni sporazum za mir”.

Narodna skupština RS-a usvojila je u četvrtak Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije, a za taj nacrt je glasao 51 zastupnik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva.

Podsjećanja radi, iz OHR-a su na upit Faktora iz novembra 2018. godine, kada je pokrenuta inicijativa da se Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a uvede rezervni sastav policije i kada je bilo vrijeme da se adekvatnom reakcijom izvrši pritisak na zvaničnike u tom bh. entitetu, je odgovoreno da “ne mogu komentirati hipotetičke namjere”.

Danas, kada je “hipotetička namjera” konkretizirana, OHR-u “nisu jasni” razlozi za postojanje rezervnog sastava policije. Mnogima je, s druge strane, jasno da se radi o formiranju entitetske vojske, ali to u OHR-u, čija je jedna od nadležnosti i kontrola rada policijskih agencija, očigledno još nisu shvatili, prenosi Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh