BiH

Dok zemlje EU rade na smanjenju, u BiH se povećava broja policajaca

Bosni i Hercegovini, pa samim tim ni entitetu Republika Srpska, ne treba dodatnih policajaca, jer smo ionako u tom segmentu daleko iznad evropskog prosjeka.

Kaže ovo u razgovoru za Vijesti.ba profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Armin Kržalić.

Naša zemlja, pojašnjava ovaj stručnjak za sigurnost, ima čak 116 policajaca (436 na 100.000 stanovnika) više u odnosu na prosjek u zemljama EU (318-320 na 100.000 stanovnika).

– Dok zemlje EU još od 2009. rade na smanjenju broja policajaca i ta novčana sredstva preusmjere na povećanje njihovih plata i poboljšanje uslova rada, u BiH se radi kontra toga – povećava se broj policajaca, a njihove plate i uslovi rada ostaju isti – rekao je Kržalić.

Takav pristup, dodaje naš sagovornik, neće se odraziti na povećanje sigurnosti građana, kao što se ništa nije odrazilo ni kroz reformu policije, koja je iznjedrila nove policijske agencije, a građani u sigurnosnom aspektu nisu ništa profitirali.

– Nadam se da FBiH neće napraviti grešku, da iz političkih sujeta ide u kontru i poveća svoj broj policajaca. Nadam se da će se naći razuma i mudrosti. Bolje je da se radi na povećanju plata i poboljšanju uslova rada policajaca, jer ionako nema dovoljno sredstava u policijskim budžetima – poručuje Kržalić.

Naglašava kako su bh. policajci, imajući u vidu poslove koje rade, itekako potcijenjeni i malo plaćeni u odnosu na političare koji ili hoće ili neće da rade svoj posao.

– Bilo bi dobro da političari svoje plate uporede sa platama policajaca, a ne da se javno hvale kako su im plate povećali za 10 posto – govori Kržalić.

Prema njegovim riječima, istraživanja koja su provele agencije i stručnjaci iz oblasti sigurnosti pokazuju da se više od 50 posto građana BiH osjećaju sigurnima u svojim mjestima boravka.

– Većina njih smatra da im nisu sigurnosna prijetnja migranti, koji se navode kao jedan od glavnih argumenata za uspostavljanje rezervnog sastava policije RS-a – zaključuje Kržalić u razgovoru za Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh