BiH

Prosječna plata zaposlenih u Centralnoj banci BiH dostigla 2.400 KM

Samo za plate je potrošeno oko 10,5 miliona KM (oko 300.000 KM više nego godinu prije), a za poreze i doprinose je izdvojeno nešto više od 5,9 miliona KM. Ostala primanja radnika iznosila su oko 2,7 miliona KM

Centralna banka BiH - Nezavisne.com

Zaposleni u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine primaju gotovo tri puta veće plate u odnosu na prosjek u BiH, a tokom prošle godine njihova prosječna zarada iznosila je 2.381 konvertibilnu marku.

Po navodima iz nezavisne revizije o finansijskom poslovanju Centralne banke BiH, u ovoj finansijskoj instituciji na kraju prošle godine bilo je zaposleno ukupno 368 radnika, za čije troškove je izdvojeno nešto više od 19 miliona konvertibilnih maraka, piše portal “Srpskainfo“.

Samo za plate je potrošeno oko 10,5 miliona KM (oko 300.000 KM više nego godinu prije), a za poreze i doprinose je izdvojeno nešto više od 5,9 miliona KM. Ostala primanja radnika iznosila su oko 2,7 miliona KM.

Zaposleni imaju pravo na otpremnine prilikom odlaska u penziju.

– U skladu sa zakonskim propisima, imaju pravo na otpremninu, koja se u skladu sa internim aktima banke dodjeljuje u visini od šest redovnih mjesečnih plata zaposlenika isplaćenih u posljednjih šest mjeseci – naveli su revizori.

Rezervisanja za ove namjene iznosila su oko 152.000 KM.

U prosjek plata zaposlenih ulaze i zarade guvernera i članova Upravnog odbora CBBiH. U revizorskom izvještaju se ne navode pojedinačna primanja zaposlenih, ali je ranije iz banke, na poslanički upit, saopšteno da je plata guvernera 8.025 KM. Guverner Centralne banke BiH je Senad Softić.

Centralna banka BiH prošle godine imala je neto dobit od 12,2 miliona KM ili za 3,8 miliona KM manje nego godinu prije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh