BiH

Epidemija morbila u Zvorniku, oboljelo troje djece iz iste porodice

Morbili su zarazno virusno oboljenje, koja se prenosi kapljičnim putem

Ospice - Ilustracija/Plivazdravlje.hr

Oboljelo je troje djece iz iste porodice s tipičnim simptomima malih boginja, svi su hospitalizirani i niko nije vakcinisan MRP vakcinom.

– Dom zdravlja Zvornik preduzeo je sve neophodne protivepidemijske mjere i u redovnom su kontaktu s Regionalnim centrom Instituta u Zvorniku te nadležnim pedijatrom u bolnici Zvornik – navodi se u saopćenju, prenosi “Fokus“.

Institut za javno zdravstvo RS je prije mjesec dana, kada su se pojavili prvi pacijenti oboljeli od morbila u Sarajevu, uputio dopise svim domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama u Republici Srpskoj u vezi s jačanjem mjera za sprečavanje širenja morbila u Republici Srpskoj

Morbili su zarazno virusno oboljenje, koja se prenosi kapljičnim putem.

-Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljivih osoba predstavljaju prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti. Kako je obuhvat MRP vakcinacijom zadnjih godina u Republici Srpskoj bio niži od neophodnih 95 posto (za 2018. godinu iznosi 83,4 posto, za 2017. godinu 83 posto, a za 2016. godinu 74 posto), neophodno je intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti – navodi se u saopćenju.

S obzirom da su zarazno oboljenje, epidemija morbila se proglašava kad oboli dvije ili više osoba koje su bile u međusobnom kontaktu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh