BiH

Postignut konsenzus o trasi autoputa Sarajevo-Beograd

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva Šefik Džaferović informisali su danas u Sarajevu potpredsjednika Turske Fuata Oktaja da je BiH pronašla konsenzus o sveobuhvatnoj trasi autoputa Sarajevo-Beograd.

No image - Haber.ba

Dodik i Džaferović zahvalili su na spremnosti Turske da pomogne da se ova dva grada što prije povežu izgradnjom saobraćajnice, kroz finansiranje i zainteresovanost turskih građevinskih kompanija da se uključe i brzo obave izgradnju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH, piše “Srna”.

Članovi Predsjedništva su podsjetili Oktaja da su institucije BiH odmah, nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj, izrazile svoju punu podršku legitimno izabranim institucijama vlasti te zemlje, izražavajući istovremeno žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života.

Dodik i DŽaferović zahvalili su se i za odluku Vlade Turske da odobri bescarinski uvoz 15.000 tona mesa i mesnih prerađevina iz BiH, što se tretira kao pomoć BiH nakon poplava iz 2014. godine.

Na sastanku je konstatovano da su najvažnije oblasti bilateralnih odnosa dvije zemlje pravno uređene i definisane, a da je u narednom periodu potrebno izvršiti ratifikaciju preostalih ugovora i pristupiti njihovoj punoj primjeni.

Oktaj je naglasio da Turska i dalje stoji pri kvoti za uvoz mesa iz BiH, te da što prije želi da vidi ratifikaciju revidiranog Ugovora o slobodnoj trgovini između dvije zemlje, zahvaljujući kojem bi trgovinska razmjena između BiH i Turske ubrzo mogla dostići obim veći i od milijardu američkih dolara.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva Željka Komšića prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh