BiH

Studentica doživjela stres i traumu nakon pipkanja za stra*njicu, Bičakčić izvukao pogrešnu ispitnu ceduljicu

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv sedam osoba koje se terete za niz krivičnih djela počinjenih u 2017. i 2018. godini, a koja se tiču namještanja polaganja ispita na Prirodno-matematičkom i Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Stres - Narodnilijek.com

Prema navodima optužnice, Irfan Šuško je u junu i julu 2017. godine, kao profesor predmeta Histologija i embriologija životinja i čovjeka na PMF-u, Hamdi Aliću dao broj telefona E. H., majke studentice N. H.. On je od Alića tražio da sa njom kao posrednik stupi u kontakt i zahtijeva novac, kako bi njenoj kćerki omogućio da bez potrebnog učenja i znanja položi predmet koji on predaje.

Alić je učinio što se od njega tražilo, te je 3. jula 2017. kontaktirao majku studentice i kazao joj kako je razgovarao sa profesorom Šuškom i da je profesor poručio da će osigurati da njena kćerka položi njegov ispit. Majci je, kako se navodi u optužnom aktu, stavio do znanja da je potrebno da donese novac i naglasio joj da “niko ne radi džaba ni on ni profesor”, te da odmah dođe u Sarajevo.

Majka studentice je istog dana ponijela 1.500 KM i oko 17 sati se sastala sa Alićem u ljetnoj bašti Tržnog centra Otoka. On joj je tu saopćio da ispiti koštaju od tri do pet hiljada KM, te joj ponovio da dio novca ide profesoru Šuški, a dio njemu. Majka studentice mu je predala bijelu kovertu sa 1.500 KM, koju je Alić stavio u aktovku. Nakon toga je telefonom pozvao profesora Šušku i obavijestio ga o ishodu sastanka. Potom mu je kovertu s novcem odnio ispred ulaza zgrade na Trgu Heroja.

Osim toga, Šuško se tereti da je 12. jula 2017. godine, kao pofesor na PMF-u, u svom kabinetu, studenticu N. H. navodio na spolni odnos.

U optužnici se navodi da je Šuško, nakon što je od primio novac za polaganje ispita, jedne prilike ostao sam sa N. H. u kabinetu. Studentica je tu, kako je navedeno, došla da izvrši uvid u pismeni rad na njegovom predmetu.

Šuško je, sa namjerom da zadovolji svoju se*sualnu pohotu, prišao studentici sa leđa i uhvatio je rukama za stra*njicu i privukao sebi. Tom prilikom joj je, prema navodima optužnice, rekao “Ovo je sve moje”, misleći na njene dijelove tijela.

Nakon toga studentica ga je odgurnula, a on se odmaknuo na trenutak, pa joj ponovo prišao i počeo je dodirivati po grudima, ponavljajući iste riječi: “Ovo je moje”. Potom ju je snažno uhvatio za glavu, povukao za kosu i okrenuo licem prema sebi, te ju je objema rukama uzeo za lice i poljubio u usta.

Studentica ga je, prema navodima optužnice, ponovo odgurnula, da bi on potom sjeo u stolicu za svojim stolom i pozvao je da izađu na večeru. Osim toga, rekao joj je i da u septembru dođe kod njega na instrukcije, da se dogovore i da joj pomogne da položi ispit.

“Takvo njegovo ponašanje kod N. H. je izazvalo osjećaj nemoći i stida, uslijed čega je ista pretrpjela stres i traumu”, navodi se u optužnom aktu.

U Šuškin kabinet u međuvremenu je ušla asistentica S. P., što je studentica iskoristila i u tom momentu otišla.

Istom optužnicom obuhvaćeni su i Aida Bičakčić, njen suprug Kerim Bičakčić, njihov sin Hasan Bičakčić, te Dika Šarić i Valida Hubić.

Prema navodima optužnice, tokom ljeta 2018 godine, Aida Bičakčić, majka Hasana Bičakčića, studenta na Stomatološkom fakultetu, je uz saglasnost svog supruga Kerima Bičakčića, kontaktirala porodičnu prijateljicu Diku Šarić. To je uradila jer je znala da im Šarić putem svojih poznanstva može pomoći da stupe u kontakt sa profesorima na Stomatološkom fakultetu radi polaganja ispita Patofiza i Anatomija. Ona je, kao se navodi u optužnici, od Šarić zatražila posredovanje u polaganju ispita.

Šarić je 26. augusta prošle godine telefonom pozvala Šušku i obavijestila ga da je Hasan Bičakčić student na Stomatološkom fakultetu i obavijestila ga da on treba da polaže Anatomiju na tom fakultetu. Kazala mu je kako će njegova majka za položeni ispit dati dar u većem novčanom iznosu.

Šarić je 8. septembra telefonom ponovo pozvala Šušku i dogovorila sastanak u zgradi BH Telecoma na šestom spratu zgrade, kojem su prisustvovali Aida Bičakčić, Irfan Šuško i Dika Šatić.

Kako se navodi u optužnici, oni su na tom sastanku dogovorili o daljim radnjama u pravcu omogućavanja polaganja ispita za studenta Bičakčića.

Šuško je nakon sastanka stupio u kontakt sa profesoricom Anatomije na Stomatološkom fakultetu i sa njom organizovao sastanak 12. septembra u SCC-u. Sastanak je dogovoren kako bi posredovao i utjecao na nju da Bičakčiću omogući da nezakonito položi ispit Anatomije, te da za sebe pribavi novac na ime nagrade za posredovanje kod polaganja ispita.

On je o ishodu sastanka Šarić obavijestio telefonom, te se poslije sa njom sastao u jednoj piceriji. Tu joj je prenio da je razgovarao sa profesoricom i da je sa njom sve dogovorio. Prema navodima optužnice, on joj je kazao da će Bičakčić imati pomoć profesorice ako kod nje bude polagao ispit, ali da je zbog načina polaganja Anatomije neophodno prethodno osigurati da prilikom ispita on bude raspoređen kod dotične profesorice, piše Faktor.

Kako se navodi u optužnici, Šuško joj je kazao kako je to moguće učiniti preko Valide Hubić, koja obavlja funkciju tehničke sekretarice na Katedri Anatomije na Medicinskom fakultetu i koja je zadužena za raspoređivanje studenata Stomatologije u odgovarajuće grupe.

Za vrijeme sastanka Šarić je pozvala F. H. i preko nje organizovala sastanak sa Hubić.

Bijela koverta

Šarić je, postupajući po prethodnom uputstvu profesora Šuške, od Aide Bičakčić u prostorijama Direkcije BH Telecoma preuzela 300 KM u bijeloj koverti. Ona se potom istog dana našla sa Hasanom Bičakčićem, sa kojim se automobilom uputila do Medicinskog fakulteta UNSA.

Šarić je zatim sama otišla u kancelariju Hubić i predala joj bijelu kovertu u kojoj se nalazio novac. Novac joj je predala kako bi Hubić prilikom pravljenja rasporeda polaganja ispita iz Anatomije rasporedila Bičakčića tako da on ispit polaže kod profesorice.

Hubić je uzela kovertu u kojoj je bilo 300KM, pri tome govoreći da će Bičakčiću prilikom izvlačenja ceduljica dati znak na koji način će prilikom izvlačenja profesora izvući profesoricu kod koje treba polagati ispit.

Šarić je o ovom sastanku obavijestila Šušku, Aidu i Kerima Bičakčića, koji je ranije u svrhu davanja dara za polaganje ispita Anatomije obezbijedio novac u iznosu od nekoliko hiljada KM. Ona je Kerimu Bičakčiću objasnila da će nakon polaganja ispita kod njega u ordinaciju doći Šuško koji će preuzeti novac, a koji je namijenjen za njegove usluge u posredovanju kod profesorice u iznosu od nekoliko hiljada KM.

Hasan Bičakčić je potom 18. septembra prilikom prijave ispita i predavanja indeksa, sam otišao u kancelariju kod Hubić i sa njom dogovorio kako da prilikom izvlačenja indesa izvuče ceduljicu da polaže ispit Anatomije kod profesorice.

Međutim, prilikom polaganja 19. septembra Bičakčić je izvukao pogrešnu cedulju, te nije došlo do realizacije plana za nezakonito polaganje ispita.

Irfan Šuško i Hamdo Alić terete se da su učinili krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi, dok je Šuško optužen još i za krivična djela bludne radnje, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i davanje dara ili drugih oblika koristi.

Dika Šarić, Aida Bičakčić, Kerim Bičakčić i Hasan Bičakčić terete se za krivično djelo davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, dok je Valida Hubić optužena za primanje dara ili drugih oblika koristi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh