BiH

UABNOR Mostar prvo vraća bistu Rifata Frenje, a zatim i sve ostale

Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Mostar nedavno je pokrenulo akciju za ponovnu izradu i postavljanje bisti narodnih heroja koje je u Drugom svjetskom ratu dao grad na Neretvi.

Za početak, ističu, žele vratiti bistu heroja Rifata Frenje u Fejićevoj ulici, a da bi uspjeli u naumu, potrebna im je zajednička akcija svih koji vole Mostar i zaklinju se u njegove vrijednosti.

Udruženje je, također, pozvalo građane da pokažu “mostarstvo” učlanjenjem u UABNOR. Poručili su i kako će “samo” 734 člana uskoro vratiti Frenjinu bistu u centru grada. Predsjednik Sead Đulić očekuje da se Frenjina bista na mjestu na kojem se u prošlosti nalazila ponovo tamo nađe do kraja godine. To je prvi kratkoročni cilj. Za jedan spomenik ove vrste potrebno je oko deset hiljada maraka. Mostaru, u odnosu na predratno vrijeme, danas nedostaje ukupno deset bista. Većina ih je nestala tokom ratnih zbivanja. U uslovno rečeno zapadnom dijelu grada sve su davno uklonjene.

– Na današnjem Španskom trgu nalazila se bista Avde Hume. Balinovcu nedostaju Midhat Haćam i Leo Bruk… Nema ni biste Ahmeta Pintula u naselju Rudnik pored nekadašnjeg rudnika, kao ni Ljube Brešana pored nekadašnjeg Sokola, podsjeća Đulić. Bez obzira na “karakterističnu poratnu klimu u gradu” i određena neslaganja dijela političkih stranaka i većine hrvatskog stanovništva o spomenicima i naslijeđu iz perioda Jugoslavije, Đulić je uvjeren da problema po pitanju bisti narodnih heroja ipak neće biti. – Ne očekujemo opstrukcije. Promijenile su se okolnosti. Istina, danas u Mostaru nemamo rudnik i Soko, tako da ćemo, ukoliko nam ne dozvole učiniti to na istim lokacijama, Pintulovu i Brešanovu bistu staviti na neka druga mjesta. Važno je da se biste vrate. Moram napomenuti i da na neku od lokacija namjeravamo postaviti bistu Mehe Trbonje, koji je u međuvremenu preminuo. On je narodni heroj koji dosad nije imao bistu, ističe Đulić. Vjeruje i kako će menadžmenti livnica koje izrađuju spomenike imati sluha i spustiti cijene svojih usluga. Rifat Frenjo bio je najmlađi narodni heroj iz Mostara i zbog toga u UABNOR-u seriju povrataka spomenika namjeravaju započeti upravo s njegovom bistom. Đulić sa zadovoljstvom kaže i kako su na račune UABNOR-a već uplaćena određena sredstva za ovu namjenu. Na kraju smo ga upitali i za komentar na nedavnu inicijativu Odbora Srba u FBiH vezanu za promjene naziva ulica u bh. gradovima, među kojim i ulica koje nose imena deklarisanih fašista u Mostaru.

– Inicijativa dugo traje. Nedavno smo imali uspješan okrugli sto u Gradskoj vijećnici. Klima i stavovi garantiraju budući konsenzus. Važno je da za početak promijenimo pet najkritičnijih naziva. Istina, nemamo gradsko vijeće i čekamo signal visokog predstavnika. Kada reaguje gospodin Inzko, problem će istog dana biti riješen, smatra Đulić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh