BiH

Dodik pisao Macronu: Gorjele su i srpske crkve, nadam se da će katedrala Notre Dame ubrzo biti obnovljena

Izrazio je nadu da će i veleljepni pariski hram posvećen bogorodici Mariji biti ubrzo obnovljen

No image - Haber.ba

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Republike Francuske Emanuelu Macronu te izrazio žaljenje što je u požaru stradala katedrala Notre Dame u Parizu, piše “Fena”.

– Kao član Predsjedništva BiH i njegov aktuelni predsjedavajući, izražavam Vama i francuskom narodu najdublјe žalјenje zbog tragedije koja se dogodila s katedralom Notre Dame. To remek-djelo gotičke umjetnosti jedan je od najvažnijih simbola evropske kulture i predstavlјa prvorazrednu vrijednost ne samo za francuski narod, već i sve nas kojima je stalo do hrišćanskog nasljeđa koje je temelј našeg identiteta.

Srpski narod se u svojoj historiji mnogo puta suočio sa strašnim razaranjima svojih svetinja, kada je tokom užasnog pogroma postradalo više naših crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, ali je i izgorio biser naše duhovnosti, manastir Hilandar na Svetoj gori. On je, kao i veličanstvena katedrala Notre Dame, građen stotinama godina, od 12. do 14. vijeka, a progutao ga je požar u jednom danu. Ipak, ogromnim naporima cijelog srpskog naroda i njegovih prijatelјa, od tada do danas je velikim dijelom obnovlјen – naveo je Dodik u pismu Macronu.

Izrazio je nadu da će i veleljepni pariski hram posvećen bogorodici Mariji biti ubrzo obnovljen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh