BiH

Dan kada je za 48 sati pobijeno 116 civila

Za zločin u Ahmićima pred Haškim sudom osuđen je jedan od ratnih zapovjednika HVO-a u srednjoj Bosni Dario Kordić, koji je odslužio 25 godina zatvora

No image - Haber.ba

Snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Ahmićima su prije 26 godina ubile 116 civila, među kojima 32 žene i jedanaestero djece. Porodice ubijenih danas će se okupiti na Šehidskom mezarju u Vitezu, odakle će u 9 sati početi mirni marš “Put istine i sjećanja”.

Na mezarju u Vitezu glavni imami će proučiti odlomke iz Kur’ana, nakon čega će prije podne-namaza u 12:30 biti položeno cvijeće na spomen-obilježje, piše “Avaz“.

Za zločin u Ahmićima pred Haškim sudom osuđen je jedan od ratnih zapovjednika HVO-a u srednjoj Bosni Dario Kordić, koji je odslužio 25 godina zatvora.

U Ahmićima će danas biti održana i komemoracija žrtvama zločina na kojoj će sudjelovati i ratni veterani iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije koji će odati počast nevino ubijenima.

Nakon komemoracije u Ahmićima, ali i na internetu bit će zvanično predstavljen narativ “48 sati pepela i krvi”, koji je načinio SENSE Centar za tranzicijsku pravdu iz Pule.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh