BiH

Na Titaniku su bila četiri čovjeka iz BiH, niko od njih nije preživio

Na najvećoj pomorskoj tragediji, potonuću ”Titanika” 1912. godine s 14. na 15. april poginula su i četvorica muškaraca iz Bosne i Hercegovine.

Titanik - Rikavela.com

To su Ejdo Rekić (38), Husein Sivić (40), Ćerim Balikić (26) i Redžo Delalić (25), pišu “Nezavsisne.com“.

Svi su bili iz Bosanske Krupe, a krenuli su u Harisburg, u gradić u Pensilvaniji. Praunuk Ejde Rekića, Nijaz Tatarević je 2012. godine podigao spomenik poginulim Krupljanima u njihovom rodnom mjestu.

Kako je ranije ispričao Tatarević, zbog nedostatka moderne tehnologije dugo se nije znalo šta se desilo s njegovim pradjedom. Jedina informacija koju su imali je da je poginuo na nekom brodu.

“Kasnije smo putem interneta ustanovili da se njegovo ime nalazi na listi poginulih putnika sa Titanika. Na spisku je pored njega bilo još troje građana Bosanske Krupe”, izjavio je Tatarević.

Kako je uporni praunuk saznao, njegov pradjed je boravio u Americi od 1906. godine, gdje je radio u rudniku. Šest godina nakon odlaska na Zapad, vratio se kući da posjeti ženu, četiri sina i dvije kćerke, a po povratku u Ameriku je sa sobom poveo tri prijatelja.

“Ja i moj rođak smo došli na ideju da na neki način obilježimo ovaj slučaj. Mislim da taj događaj zaslužuje pažnju. Na kraju sam ja lično podigao ovu spomen ploču”, objasnio je Tatarević kada je postavio spomen ploču.

”Titanik” je bio britanski prekookeanski brod koji je potonuo u Sjevernom atlantskom okeanu nakon sudara s ledenjakom za vrijeme svog prvog putovanja iz Sautemptona u Njujork

Procjenjuje se da su u to vrijeme na brodu bila 2.224 putnika, zajedno s članovima posade, od kojih je 1.517 poginulo.

Bio je dugačak 269 metara, a širok 28, dok mu je nosivost bila oko 46.000 bruto registarskih tona. Dubina gaza bila mu je 10,5 metara, visina od kobilice do zapovjednog mosta 32 metra, dok je visina do vrha njegovih četiriju dimnjaka iznosila 56 metara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh