BiH

Željko Komšić: “Armija RBiH je najzaslužnija za opstanak Bosne i Hercegovine”

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je čestitku povodom obilježavanja 15. aprila – Dana Armije RBiH.

Željko Komšić - Fenix magazin

Svim Bosancima i Hercegovcima čestitam 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Armija RBiH nastala je kao nužna potreba organizovanog otpora protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu, koju su činile susjedne zemlje. Bila je jedina legalna i legitimna vojna formacija koja je branila ustavni poredak Republike BiH. Kroz svoju borbu zadržala je svoj multietnički i antifašistički karakter. Pred najezdom barbarizma i zločina obilježenih etničkim čišćenjem i genocidom, Armija RBiH borila se ujedno i za civilizacijske vrijednosti, poštujući ono što je zapisano u poveljama i konvencijama Ujedinjenih nacija, te je najzaslužnija za opstanak države Bosne i Hercegovine – poručio je Komšić, prenosi “Faktor“.

Na ovaj dan, dodao je, treba se sjetiti svih onih pripadnika Armije RBiH koji su, braneći svoju državu, dali najviše što su mogli za nju.

Dali su svoje živote, da bismo mi, danas, u miru mogli nastaviti borbu za opstojnost države. Države, čiji integritet i suverenitet još uvijek neki dovode u pitanje, i to oni kojima su borci Armije RBiH stali na putu. Njihova borba i žrtva nas obavezuje da u toj borbi ustrajemo. To je naš dug prema njima, koji nažalost više nisu sa nama, ali i prema budućim generacijama – zaključio je Komšić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh