BiH

Svjetski mediji o Dodikovom negiranju genocida: “Lažno tvrdi da je to mit, to je čovjek sa crne liste”

Dodik je, pojašnjava Independent, uprkos ovim činjenicama kontinuirano negirao genocid u Srebrenici, koji je, konstatiraju, jedan od najvećih zločina počinjenih u Evropi nakon Drugog svjetskog rata

Milorad Dodik - Tanjug

Posljednje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kojim negira genocid u Srebrenici nazivajući ga “mitom i konstrukcijom Bošnjaka”, pronašle su mjesto u gotovo svim vodećim svjetskim medijima. Isti ti mediji prenose da su masovna ubistva u Srebrenici počinjena u julu 1995. godine pred međunarodnim pravosudnim institucijama potvrđena kao genocid.

– Čelnik bosanskih Srba lažno je ustvrdio da je masakr u Srebrenici, u kojem je ubijeno više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka, “izmišljeni mit” – piše britanski Independent.

Independent podsjeća da su tijela žrtava bacana u masovne grobnice, te da su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju zločine počinjene u Srebrenici kvalificirali kao genocid. Istovremeno podsjećaju i da su ratni politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić i general Vojske RS-a Ratko Mladić osuđeni na doživotne zatvorske kazne.

– Više od 100.000 osoba je poginulo u ratu, dok su milioni ostali bez domova – dodaju.

Dodik je, pojašnjava Independent, uprkos ovim činjenicama kontinuirano negirao genocid u Srebrenici, koji je, konstatiraju, jedan od najvećih zločina počinjenih u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Washington Post dodaje da je do sada identificirano preko 6.600 žrtava genocida u Srebrenici, ali da se još uvijek traga za ostacima skrivenim u masovnim grobnicama.

Istu vijest prenosi i New York Times, a Sky News dodaje da se Dodik nalazi na američkoj crnoj listi zbog, kako navode, aktivnog opstruiranja provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vlada bh. entiteta RS je, podsjećamo, formirala takozvane komisije za Srebrenicu i Sarajevo, koji imaju zadatak da donesu zaključke suprotne presudama međunarodnih i domaćih sudova, prenosi Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh