BiH

Višković nije dobio vizu za SAD

Višković nije mogao da putuje u Vašington na zasjedanje MMF.

Radovan Višković - Blic.rs

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković nije otputovao na redovno proljećno zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda i grupacije Svjetske banke, jer mu je uskraćena viza SAD, nezvanično saznaje “Istinito“.

Iz Ambasade SAD u Sarajevu je saopšteno da “ne komentarišu pojedinačne zahtjeve za izdavanje viza”.

Delegaciju Republike Srpske koja je juče otputovala u Vašington čine Milorad Đurđević, pomoćnik ministra finansija za upravljanjem dugom, Željko Đurić, šef kabineta predsjednika Vlade RS i Dalibor Tomaš, savjetnik premijera za finansije.

Redovno proljećno zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda i grupacije Svjetske banke počinje danas u Vašingtonu i traje do 14. aprila. U pitanju su redovne konsultacije po članu IV Statuta MMF obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije MMF-a.

Na dnevnom redu ovogodišnjeg zasjedanja savjetodavnih organa biće aktuelna kretanja i izgledi svjetske privrede, kao i globalni finansijski rizici u ambijentu pooštravanja finansijskih uslova.

Očekuje se da u fokusu bude diskusija o mjerama radi podsticanja potencijala privrednog rasta, jačanja sveobuhvatnosti rasta i kreiranja fiskalnih i finansijskih rezervi, a razmotriće se i načini zajedničkog rješavanja trgovinskih tenzija.

Osim toga, razgovaraće se i o primjeni savremene finansijske tehnologije (Finteh), aktivnostima MMF-a u kontekstu jačanja nadzorne i savjetodavne uloge, finansijske podrške i institucionalnih kapaciteta zemalja članica.

Na zasjedanju će biti predstavljen i ostvareni napredak u postizanju održivih razvojnih ciljeva, a biće i riječi o aktuelnom globalnom ekonomskom kontekstu,saznaje Istinito.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh