BiH

Jedna djevojka rekla kako je “radila sama za sebe”: Dvije djevojke tek napunile 18 godina, Jusufi se onesvijestio tokom saslušanja, Nejra Jusufović među organizatorima prostitucije

Kantoni sud u Sarajevu danas je odredio jednomjesečni pritvor za svih pet osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji “City”, koja podrazumijeva akciju hapšenja u Sarajevu zbog prostitucije i droge.

akcija City-hapsenje-Source.ba

Pritvor je određen Ramelu Jusufiju, Nejri Jusufović, Alenu Krtičiću i Emiru Šušiću, a pritvor im je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Pritvor je određen i službeniku MUP-a KS, Fahrudinu Hajdarbašiću, koji je pritvoren zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Podsjećanja radi, u akciji su uhapšeni Ramel Jusufi, vlasnik pekare u sarajevskom naselju Aneks, koji je označen kao vođa ove grupe, te policajac iz Operativnog centra MUP-a KS Fahrudin Hajdarbašić, kao i Nejra Jusufović, Alen Krtičić i Emir Šušić.

Prvoosumnjičeni Jusufi tereti se da je od polovine 2017. godine organizirao grupu koja je poticala veći broj djevojaka u Sarajevu na pružanje se*sualnih usluga. Istovremeno, članovi grupe se sumnjiče i da su prodavali narkotička sredstva.

Policajac je osumnjičen da je zloupotrijebio službeni položaj tako što je dojavljivao informacije o aktivnostima sarajevske policije koje su članovima grupe koristile prilikom činjenja krivičnih djela.

Djevojka rekla da nije imala svodnika, te da je radila “sama za sebe”

Jedna od uhapšenih djevojaka inspektorima je kazala kako nije imala svodnika, odnosno da nije radila ni za koga, već sama za sebe. Policajac Hajdarpašić pokušao se tokom saslušanja opravdati da nema nikakve veze sa prostitucijom nego da je samo upozorio Jusufija da dolaze njegove kolege, te da sakrije pištolj.

Inspektori, međutim, kako prenosi Dnevni Avaz, nisu nasjeli na tu priču, jer su osumnjičeni bili pod posebnim istražnim radnjama. Prisluškivali su im telefone i pratili ih pola godine. Tako je policajac ipak priveden zajedno s ostalima u Tužilaštvo KS.

Tužiteljica Emela Tahmaz-Bukvić je navela krivična djela za koja se osumnjičeni terete, te dodala da je uhapšeni Alen Krtičić ranije osuđivan dva puta za tešku krađu i jednom za razbojništvo.

Alen Krtičić zvani Jenor već ranije bio hapšen

Naime, još 2015. godine Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Alena Krtičića zvanog “Jenor”, rođenog 1994. godine u Tuzli, državljanin BiH, na osnovu Zakona o krivičnom postupku.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Alena Krtičića zvanog “Jenor”, rođenog 1994. godine u Tuzli, državljanin BiH, na osnovu Zakona o krivičnom postupku.

U izvještaju iz 2015. godine pisalo je da je Krtičić po zanimanju NK radnik bez zaposlenja, lošeg imovnog stanja, osuđivan na osnovu presude Općinskog suda u Sarajevu od 18. jula 2013. godine u trajanju od deset mjeseci zatvora, uslovno jedna godina, te da se nalazi u pritvoru po rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu od 14. novembra 2014. godine.

Alen Krtičić počinio je nekoliko krivičnih djela oduzimanja tuđe pokretne stvari uz prijetnju oružjem, te razbojništva i krađe.

Kantonalno tužilaštvo predlagalo je 2015. godine da Sud na osnovu Zakona o krivičnom postupku FBiH odredi mjeru pritvora poslije potvrđivanja optužnice prema Alenu Krtičiću, jer su postojale naročite okolnosti koje opravdavaju strah da će ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna ukoliko bi bio pušten na slobodu.

Almir Bibić, advokat policajca Fahrudina Hajdarbašića, rekao je da su jedini dokaz koji Tužilaštvo KS navodi presretnuti razgovori njegovog klijenta i uhapšenog Emira Šušića, a da im je promaklo da Šušić ima ugostiteljski objekt koji vrši dostavu hrane.

“Kada preslušate razgovore, poslušat ćete da moj branjenik naručuje doručak, kafu, doner i slično. Izjava ‘Baci to’ može se dvosmisleno tumačiti. Ovo je slučaj za disciplinski postupak, a ne Kantonalni sud”, rekao je advokat Bibić.

Sudu se obratio i Ramel Jusufi, koji je zamolio da ga puste da se brani sa slobode, jer je otac troje maloljetne djece, od kojih jedno treba na operaciju. Rekao je kako mu je supruga lošeg zdravlja, te da sam ima problema sa srcem i plućima i da se onesvijestio u Tužilaštvu. Uhapšeni Šušić je također zatražio da se brani sa slobode navodeći kako mu se supruga treba poroditi za 15 dana.

Jusufi se onesvijesio tokom saslušanja, dvije djevojke imaju po 18 godina

Za “Source” portal danas je govorio Omar Mehmedbašić, advokat uhapšenih u akciji naziva “City”.

“Jeste, Jusufi se onesvijestio tokom saslušanja, on ima zdravstvenih problema. Nije se onesvijestio zbog nekog straha. On je spominjao da mu je i supruga bolesna”, rekao je Mehmedbašić za Source.ba, a onda dodao:

“Ove djevojke koje su dale iskaz su puštene da se brane sa slobode. Jedna je 2000. godište, pa je i mene to iznenadilo. Ta djevojka je 18 godina napunila tek nekada u decembru prošle godine. Druga djevojka je čak 2001. godište. Dakle, djevojke koje su puštene su većinom djevojke koje su tek napunile 18 godina. Protiv njih se vodi postupak sa slobode. Ostali uhapšeni, kojima je određen pritvor, su prebačeni u centralni zatvor, dakle, to su oni koji su jučer bili na vijeću”, rekao je danas za naš portal Omar Mehmedbašić.

Podsjećanja radi, u ovoj akciji uhapšeni su vlasnik sarajevske pekare “Aneks” Ramel Jusufi, koji se tereti da je organizator navođenja na prostituciju i nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i njegova nevjenčana supruga Nejra Jusufović. Ovoj organizovanoj grupi pripadali su Alen Krtičić i Emir Šušić, vlasnik ugostiteljskog objekta “Doner”, dok je policajac MUP-a KS-a Fahrudin Hajdarbašić, kao uposlenik u Operativnom centru MUP-a imao inforemacije kuda se kreću policijske patrole, te dojavljivao informacije članovima grupe kako ne bi bili uhvaćeni u krivičnom djelu.

Prvoosumnjičeni Ramel Jusufi sa Nejrom Jusufović tereti se da je od polovine 2017. organizovao grupu koja je poticala veći broj djevojaka na pružanje se*sualnih usluga, dok su ostali vjerovatno bili zaduženi i za pronalaženje mušterija. Istovremeno, on se sumnjiči i za trgovinu narkoticima.

Sarajevska policija saslušala je dvije djevojke, 19-godišnju E.M. i njenu kolegicu zbog sumnje da su se bavili prostitucijom. E.M. je u policiji izjavila da nije imala makroa i da je radila sama za sebe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh