BiH

UPFBiH zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH: Prilikom glasanja o zakonima koje smo predložili ostavite po strani pojedinačne, stranačke i ideološke interese

Iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pozdravljaju jednoglasan zaključak zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Fedracije BiH kojim se od Vlade FBiH traži da u roku od 60 dana u parlamentarnu proceduru dostavi prijedloge novih te izmjene i dopune postojećih zakona koje je pripremilo Udruženje poslodavaca FBiH.

UPFBiH - Zastupnicki dom-Haber.ba

Ovaj zaključak je usvojen na danas održanoj tematskoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na čijem dnevnom redu je bilo razmatranje inicijativa za donošenje zakona koje je pripremilo UPFBiH, a koji imaju za cilj rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta.

Iz UPFBiH pozivaju zastupnike Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da uzmu aktivno učešće u izradi predloženih zakona i da predlože rješenja koja će poboljšati tekstove zakona u općem interesu.

Rasprava koja je uslijedila nakon prezentacije i predstavljanja predloženih zakonskih rješenja od strane UPFBiH pokazala je da kod zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH postoji određeni stepen nerazumijevanja i pogrešnog percipiranja određenih prijedloga koje su ponodili poslodavci. Što ukazuje na potrebu češćih kontakata, razmjene informacija i razvijanja partnerskog odnosa kada je u pitanju donošenje zakonskih rješenja na nivou FBiH u cilju rasterećenja privrede, smanjenja sive ekonimije i poboljšanja fiskalne discipline, smanjenja nezaposlenosti, povećanja plaća i investicija, podizanja konkurentske sposobnosti domaće privrede, pojednostavljenja i ubrzavanja administrativnih procedura, kao i smanjenja troškova poslovanja.

Iz UPFFBiH pozivaju zastupnike Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da prilikom rasprave i donošenja zakona koje je predložilo UPFBiH po strani ostave vlastite, stranačke i ideološke interese i da im u prvom planu bude donošenje zakonskih rješenja koja će biti u općem interesu, interesu države, radnika i poslodavaca, realnog sektora koji pune budžet i budžetske fondove na svim nivoima.

Podsjećamo, UPFBiH uputilo je sredinom marta inicijativu Vladi i Parlamentu FBiH za usvajanje inicijativa i zakona, među kojima je pet zakona o izmjenama i dopunama zakona koje su Vladi i Parlamentu FBiH dostavljene sredinom 2018., a odnose se na zakone o zdravstvenom osiguranju, o fiskalnim sistemima, o cestovnom prometu, privatizaciji preduzeća, profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljvaju i zapošljavanju lica s invaliditetom, koji će biti razmatrani po skraćenom postpuku. Osim toga, UPFBiH pripremilo je još 20 tekstova zakona, među kojima su novi tekstovi zakona o finansijskom poslovanju, registraciji privrednih društava, stečaju, zaštiti na radu, štrajku, mirnom rješavanju sporova, posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, porezu na dohodak sa analizom, doprinosima sa analizom, računovodstvu i reviziji, federalnim administrativnim taksama i Tarifi federalnih administrativnih taksi te o Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) FBiH.

Također su pripremljene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, Zakona o privrednim društvima, Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o porezu na dobit, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o naftnim derivatima, te Zakona o sudskim taksama u postupku pred Vrhovnim sudom FBiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh