BiH

Na pomolu skandal svjetskih razmjera: Zašto dvije uposlenice nastavljaju teror nad autističnim mladićem u BiH?

Dvije uposlenice Ministarstva prosvjete i kulture u kontinuitetu već više godina povlače čudne, zbunjujuće i nezakonite poteze u vezi slučaja Slavka Mrševića, a sve da bi prikrile tešku povredu radne dužnosti, piše Bojan Bajić.

No image - Haber.ba

Slavko Mršević, mladić sa blažim oblikom autizma, trebao je krenuti u školu iz koje je udaljen na polugodištu školske 2015/2016 godine. Ministarstvo prosvjete RS, poništilo je odluku Školskog odbora, koji je odlučio da se Slavko vrati na nastavu. Pravna borba porodice Mršević iz Rudog se nastavlja, a najviše pomoći dobijaju od Bojana Bajića, inače javnog zastupnika ovog 16-godišnjaka kojem je dijagnosticiran Aspergerov sindrom.

Bajić se juče oglasio na svom Facebook profilu, a njegov status, objavljen na portalu “Depo“, prenosimo u cjelosti:

Za premijera Republike Srpske g.Radovana Viškovića;Prijava nezakonitog postupanja Radmile Kocić i Senke Buhe u…

Gepostet von Bojan Bajić am Dienstag, 9. April 2019

– Za premijera Republike Srpske g. Radovana Viškovića;

Prijava nezakonitog postupanja Radmile Kocić i Senke Buhe u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske na štetu učenika Slavka Mrševića;

Poštovani,

U vezi zahtjeva koji je učenik Slavko Mršević uputio Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, sa molbom da mu se odobri spajanje sa njegovim nekadašnjim razredom u trajanju od mjesec dana, a do 15. maja kada će nastupiti raspust i kada će njegova generacija maturirati.

U ovih mjesec dana bi Slavko sa personalnim stručnim asistentom samo prisustvovao nastavi kao posmatrač, bez ocjenjivanja i zaključivanja ocjena, sa jedinim ciljem da mu se makar na simboličkoj ravni izađe u susret kako bi onda sa osjećajem pripadnosti svojoj izgubljenoj generaciji ponosno defilovao na maturskoj šetnji gradom, kad je već nezakonito izbačen iz škole u trajanju od tri godine sa nenadoknadivom štetom.

Rješenje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske od 4. aprila kojim je zabranjen ovaj gest milosti šokiralo je i domaću i međunarodnu javnost. Ogorčenost običnih ljudi je tolika da sam siguran da ste se upoznali s ovim slučajem prethodnih dana. Poznato je da vlasti s vremena na vrijeme putem amnestije oslobode razne kriminalce iz zatvora, pa zbog toga javnost nikad neće niti može shvatiti ovakvo postupanje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske na štetu nevinog mladića.

Obzirom da ste novi premijer, te da niste upoznati sa detaljima slučaja koji traje još od 2015.godine, podnosim ovu prijavu protiv dvije uposlenice Ministarstva prosvjete i kulture koje u kontinuitetu već više godina povlače čudne, zbunjujuće i nezakonite poteze u vezi slučaja Slavka Mrševića, a sve da bi prikrile tešku povredu radne dužnosti koje su počinile u ovom slučaju. U narodu se ova situacija opisuje kao ‘vade se’ ili ‘mute vodu’.

Potvrdu za ove moje riječi možete naći i u prvostepenoj presudi Osnovnog suda u Višegradu, koje je 25.03. oglasilo krivim Ministarstvo i SŠC Rudo za nezakonito postupanje.

Obzirom da su nerazumna odluka Ministarstva od 4. aprila i Slavkov zahtjev od 8. aprila već privukli pažnju svjetske javnosti i međunarodnih organizacija koje prate pitanje ljudskih prava u svijetu. Obzirom da sad cijeli svijet iščekuje odgovor na Slavkov zahtjev, želim blagovremeno da Vas upozorim da morate pod hitno povesti disciplinski postupak protiv ove dvije osobe, privremeno ih suspendovati i uzeti nezavisno i stručno mišljenje kako bi pravilno razmotrili činjenice u Slavkovom slučaju. U suprotnom, ove dvije osobe će uvući Ministarstvo i Vladu RS-a u novi skandal odbijanja Slavkovog zahtjeva, o kojem bi pretpostavljam izvještavali svi svjetski mediji.

Napominjem, ove dvije osobe su pripremale i nezakonita rješenja koja je potpisivao prethodni ministar Dane Malešević, a sada vidimo da je po istom principu uvučena i nova ministrica Natalija Trivić sa potpisom od 4. aprila.

Po istom principu, ako ove dvije osobe nastave ovako, uvući će i Vas i cijelu Vladu RS-a u skandal svjetskih razmjera. Problem je što ćete Vi kad budete pitani od strane medija ili medjunarodnih organizacija da se izjasnite, normalno je da ćete pitati Ministarstvo prosvjete i kulture da Vas informiše i brifuje, ali tada će se desiti brifovanje od osoba koje se, kao što rekoh ‘vade’ i ‘mute vodu’. I tako ćete i Vi biti dezinformisani i uvučeni u ovu nezakonitu tragediju za autističnog dječaka.

Osobe koje prijavljujem su:

  1. Radmila Kocić, pomoćnik ministra;
  2. Senka Buha, viši stručni saradnik za stručne škole;

Ključnu povredu radnih dužnosti koju su učinile kroz nesavjestan rad u službi sa težim posljedicama po drugog je Rješenje broj: 07.032/050-788/16 od 26.01.2017. godine, koje je potpisao Dane Malešević, a pomenute osobe pripremile, u kojem su nesavjesno i nemarno pogrešno protumačili nalaz Prvostene stručne komisije i pogrešno smjestile Slavka u LMR kategoriju, pa tim slijedom donijele niz pogrešnih zaključaka i cijeli niz štetnih naredbi i odluka koje su onemogućili dalje Slavkovo školovanje. Zbog toga je, između ostalog, već u prvostepenoj presudi Ministarstvo oglašeno krivim kao drugotuženo, a SŠC Rudo kao prvotuženo.

Ovo je razlog zašto su te osobe ‘kidnapovale’ Ministarstvo i pokušavaju prikriti svoju odgovornost, a ministri ko ministri, uglavnom potpisuju šta im se donese na sto, iako to ni ministre ne oslobađa odgovornosti.

U slučaju da želite provesti detaljnu istragu po ovom pitanju, možete me kao prijavitelja pozvati da Vam dostavim cijelu analizu sa dokazima, ne samo za gore pomenuto rješenje, nego i za mnoga naknadna.

No, ovo je sada sekundarno pitanje, prioritet je da donesete razumnu i humanu odluku, a to jedino može biti da Slavko narednih dana krene u zagrljaj svojim drugovima i drugaricama. Ako smo mu uništili školovanje, valjda možemo učiniti ovaj mali gest minimalne reparacije.

Slavko će nekako nadoknaditi izgubljene razrede i izboriti se za svoju budućnost, ali ovaj trenutak spajanja sa društvom i osjećaj pripadnosti generaciji i fotografisanje sa maturantima, trenutak je koji se više nikad neće ponoviti. Samo u narednih mjesec dana i nikad više. Propuštena prilika će mladiću ostaviti trajni bol u duši, a to je onda nenadoknadiva šteta.

Ako sad ne presječete, Vaša Vlada će biti uvučena u svjetski prepoznat slučaj terora nad autističnim mladićem. Vjerujem da to nije potrebno nikome.

Da situacija po Slavka nije ovako alarmantna ne bih javno pisao ovu prijavu, ali nažalost desetine dopisa u zadnjih 15 mjeseci niko nije čitao.

S poštovanjem,

Bojan Bajić, javni zastupnik učenika Slavka


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh