BiH

Legalizacija izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta “preko leđa” Partizanskog spomen-groblja!?

Gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić uputio je nedavno pismo političkim strankama u Mostaru sa zahtijevom da se odrede spram projekta Mostara kao Evropske prijestonice kulture.

Sporna lokacija za izgradnju HNK - Bljesak.info

Podrška političkih stranaka je Bešliću potrebna zbog nepostojanja Gradskog vijeća Mostara, te popunjavanja drugog dijela aplikacije, obzirom da je Mostar prošao prvi krug zajedno sa Banja Lukom i jednim norveškim gradom.

Prema saznanjima portala “StarMo“, nekoliko probosanskih političkih stranaka je podržalo projekat Mostara kao Evropske prijestonice kulture, ali je ujedno zatražilo da se sa spiska “infrastrukturnih objekata”, predviđenih za dogradnju, izgradnju ili obnovu, skine zdanje Hrvatskog narodnog kazališta, izgrađeno u centralnoj gradskoj zoni.

“StarMo” saznaje da kao razlog političke stranke navode nepostojanje dozvole za izgradnju u tom dijelu grada.

Prema planu, sa kojim je upoznat “StarMo”, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru trebalo je na ime dogradnje objekta od Gradske uprave Mostara inkasirati okruglih milion KM.

Prema istom planu, po milion maraka predviđeno je za Narodno pozorište Mostar, kao i za Partizansko spomen-groblje. Nešto niža sredstva predviđena su i za još nekoliko javnih, kulturnih ustanova u Mostaru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh