BiH

BiH neće imati predstavnike u Vijeću Evrope do kraja 2019. godine

Nakon što Parlamentarna skupština BiH nije ispoštovala rok koji joj je dalo Vijeće Evrope da do nedjelje predloži imena svoje delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), “Avazu” je u Uredu Vijeća Evrope u Sarajevu potvrđeno da je, s obzirom na to da rok nije ispoštovan, naša zemlja izgubila pravo da u ovoj godini ima svoje predstavnike u tom tijelu.

Vijeće Evrope - Blogspot.com

U ime šefa Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, možemo vam potvrditi da su vaše pretpostavke ispravne te da, s obzirom na to da Bosna i Hercegovina nije ispoštovala obavezu da do nedjelje u ponoć dostavi imena svoje delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), Bosna i Hercegovina neće imati svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope do kraja 2019. godine – naveli su iz Ureda Vijeća Evrope za “Avaz“.

Podsjećamo, Tini Koks (Tiny Kox) i Serhi Soboljev (Serhiy Sobolev), izvjestitelji Vijeća Evrope za monitoring BiH, u petak prošle sedmice su u pismu predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine BiH – Borjani Krišto u Predstavničkom domu i Bakiru Izetbegoviću u Domu naroda – podsjetili da je Parlament BiH bio u obavezi da šest mjeseci od datuma izbora dostavi imena nove delegacije, a da starom sazivu Delegacije nije dozvoljeno da obavlja mandat u tehničkom smislu.

No, po tom pitanju ništa nije učinjeno iako je PS Vijeća Evrope jedna od rijetkih institucija čiji smo trenutno punopravni član.

Iako su iz ove evropske institucije iskazali razumijevanje da pregovori o formiranju Vijeća ministara utječu na imenovanje bh. parlamentarne delegacije, istakli su da “odsustvo bosanske parlamentarne delegacije Skupštini je veoma loš signal o sposobnosti BiH da poštuje svoje obaveze u oblastima demokratije, vladavine prava i ljudskih prava“.

Inače, danas su poslanici SDP-a, Naše stranke, SBB-a i A-SDA u Predstavničkom domu PSBiH uputili Krišto zahtjev za hitnim sazivanjem sjednice tog doma na kojoj bi se razmatralo ovo pitanje.

Pokušali smo dobiti komentar Borjane Krišto, ali ona nije dostupna za izjavu.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, sazvao je za sutra konferenciju za novinare, u vezi s neimenovanjem Delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh