BiH

Dodik: Naši neprijatelji postali junaci kod Bošnjaka

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da BiH ruše Bošnjaci, te da se “kriza u formiranju vlasti može tumačiti kao produkt straha bošnjačke elite koja tamo želi podobne Srbe”.

Milorad Dodik - predsjednistvobih.ba

Dodik je poručio da je uporan i nezaustavljiv borac za interese srpskog naroda i da za njega ne postoji konsenzus na priči da se ugrozi srpski nacionalni interes.

“Moja politika je da, prije svega, pokušamo da održimo mir i stabilnost i to je primarno. Politički procesi moraju da budu u tom smjeru. Ja nisam ratni lider, da sam to htio mogao sam biti u ratu”, rekao je Dodik za “Espreso.rs”.

On je istakao da su odnosi na niovu BiH njegovim dolaskom na mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine sada promijenjeni, a da je “ekipa oko njegove partije napravila najveću srpsku većinu na nivou BiH”, te da je od pet delegata u Domu naroda Parlamenta BiH četvoro iz njegove partije, što se nikad nije desilo, jer je srpska delegacija uvijek bila sastavljena iz nekoliko političkih stranaka.

“To su te promjene koje oni ne mogu da svare i prave svakakve opstrukcije. Njima su najpodobniji oni koji su i do sada bili tamo i zato sad pokušavaju da ih tamo održe što je moguće više kako bi potrošili neki naš mandate”, ocijenio je Dodik.

Ne vole ga ambasador zapadnih zemalja
Dodik je kazao kako su u proteklom periodu “ambasadori zapadnih zemalja o svemu odlučivali, o tome kako je smjenjivao visoki predstavnik, ali i da se u takvim okolnostima preživjelo”.

On je naveo da ambasadori ni sada ne vole što je dobio najviše glasova na izborima, ali da moraju da to istrpe i da priznaju.

“Ja sam inaugurisan na kraju za člana Predsjedništva BiH. Bilo je tu svakakvih namjera, da se onemogući inauguracija, da se svašta živo izmisli i da se nametne. Naravno, među Srbima nije teško naći neke koji će kreirati takvu priču o ovome ili onome. Ipak, sada moraju da priznaju realnost”, istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naveo da “Britanci, Amerikanci, pa i neki drugi sa Zapada rade na tome da dezintegrišu i destabilizuju BiH”, te da samo “glupi političar na Balkanu može vjerovati u njihovu priču o dobronamjernosti, jer oni imaju svoje interese”.

Nastavni program iz Kraljeva
On je dodao da to već živi i da će u školskoj godini koja dolazi imati zajednički nastavni program u školama, da će i visoko obrazovanje biti integrisano, te da će ono što djeca u Kraljevu uče iz istorije učiti i djeca u Banjaluci.

“Šta oni meni nameću historiju u kojoj je srpski narod neprijatelj, a naši neprijatelji postali junaci kod Bošnjaka. Ne zanima me to, ja to neću da učim, neću da znam ni njihova imena. Imam ja svoje historijske junake i hoću da moja unučad, kojih imam šestoro, uče ono što će odgovarati izgradnji njihovog srpskog nacionalnog identiteta”, objasnio je Dodik, prenosi N1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh