BiH

Prvo ćemo očistiti ispred svoga praga

Čudno je kako se bosanski čovjek malo čime ponosi kao vlastitom čistoćom i dobrotom, a stvarnost nas brutalno demantIra

vijesti

Nije lako do Pionirske

Lijepo je jutrom uploviti u subotu. Ugušiti refleks za uobičajenom trkom, ostati malo duže u krevetu i hraniti roditeljsku savjest satima provedenim s djecom. Sunce se vratilo u naše krajeve, boje su drugačije… HD rezolucija je zamijenila sivi filter sarajevske zimske svakodnevice.

Danas ću sa sinom u Pionirsku dolinu. Mala puzla za kolekciju njihovih sjećanja na djetinjstvo. Iz toga će kasnije crpiti snagu.prenosi Avaz

Nije lako doći do Pionirske doline. Saobraćajni kolaps je uslijedio zbog neobjašnjive odluke Kliničkog centra u Sarajevu da zatvore parking. Taman smo to prevazišli, a pred nama se ukazao red dug 20 minuta čekanja, koji Emira dijeli od carstva životinja i razonode.

Srećom, pred kulminaciju nezadovoljstva spazio je svoj omiljeni – tobogan. Lice mu se smjesta ozarilo. Djeca su sposobnija živjeti u sadašnjem trenutku.

Miris majčine kuhinje

Ručak kod roditelja je urezan u nedjelje svih ovih godina, druge planove ne pravimo. Kuća izvan grada, bašta u četiri godišnja doba, miris majčine kuhinje, tradicija koja okuplja, šale koje se ponavljaju, rutina koja umiruje… Volim naše nedjelje.

Volim reći da imam termin za basket s mojim drugarima. Istina je da sam sve manje s njima. Ipak, i dalje imam svoj termin.

Ponedjeljak, 1. april

Kanton se guši u smeću

Moj put za Saudijsku Arabiju je otkazan. Mislio sam, zadovoljno, kako ću imati vremena da radim s članovima Vlade, ali nije bilo tako. Dan je postavio nove prioritete. Želimo do perfekcije organizirati akciju čišćenja koja će započeti 20. aprila i trajati dva mjeseca.

Čudno je kako se bosanski čovjek malo čime ponosi kao vlastitom čistoćom i dobrotom, a stvarnost nas brutalno demantira. Ovaj se kanton guši u smeću. Teško je da dobro nikne iz ove prljavštine. Zato ćemo prvo očistiti ispred svoga praga.

Utorak, 2. april

Ja sam tek jedan u nizu premijera

Ministar saobraćaja Adnan Šteta i ja smo bili s predstavnicima Sindikata KJKP „Gras“ i pokušali im objasniti našu odluku da se objedine kuponi za javni saobraćaj.

Otpor radnika je razumljiv jer su do sada prevareni mnogo puta i ja sam tek jedan u nizu premijera koji dolaze s njima razgovarati, a rješenja za njihovu situaciju još nema.

Srijeda, 3. april

Bez novinara nema demokratije

Vlada priprema izvještaje za obilježavanje 100 dana ovog sastava. Zbraja se urađeno, najavljuje planirao. Imam otpor prema frazeologiji, krutom tehnokratskom jeziku. Želim da novinarima govorimo o onom šta su stvarni benefiti za građane od onog što smo napravili.

Predstavnici brojnih medija su se danas smijenili u mom kabinetu. Iako sam umoran, želim odgovoriti svakom zahtjevu. Volio bih da se vrati dignitet ovoj profesiji, nije uredu da ih neko maltretira dok obavljaju svoj posao. Bez novinara nema demokratije. Stoga ću istrajati u naumu da se napad na novinare tretira kao krivično djelo.

Četvrtak, 4. april

Entuzijazam u Vladi

Sjednica Vlade je započela ujutro i trajala do 18.30 sati. U posljednje vrijeme prakticiramo da se ne razilazimo tokom pauze za ručak. Mnogo je pitanja i tema. Najljepši dio radnog dana je bio prezentacija kabineta, koji uključuje državne službenike koje sam zatekao, ali i nove ljude koji će mi pomoći. Članovi Vlade su bili vrlo entuzijastični po pitanju kapaciteta ovog kabineta.

Petak, 5. april

Obrazovanje je naš prioritet

Obraćanje medijima i predstavnicima civilnog društva povodom 100 dana Vlade smo organizirali u Kampusu UNSA-e. Ne slučajno. Obrazovanje će biti jedan od naših prioriteta. Rasprava je bila plodna.

Ova Vlada mnogo toga radi prvi put, prvi put se voze javnim saobraćajem, smanjuju primanja i dolaze NVO sektoru u goste.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh