BiH

Dodik nacrtao mapu “nove države” koja će, kaže, “postati realnost”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Milorad Dodik baš voli crtati karte i prekrajati granice i historiju, a potvrdio je to i u svom posljednjem intervjuu za srbijanski Espreso.

Milorad Dodik - N1info.com

Jedno od pitanja odnosilo se i na 2017. godinu i mapu koju je Dodik nacrtao i u kojoj priželjkuje da Srbija i RS postanu jedna država.

“To će i biti jednog dana. Čekaj da pogledam da mi nešto ne podvališ, dobro biće to i ovde malo od Crne Gore neće to ovako biti uvek. To je prirodna stvar, ta vrsta neke integracije mora postajati. Ja se nikad ne bih odrekao Republike Srpske i njene autonomije, čak i njenog državnog kapaciteta kojeg treba povećati, ali znate nama često dođu i kažu: ‘Znate ima složenih zemalja koje funkcionišu’.

Tada nam navedu primjer Austrije, Njemačke, naravno ne pričaju o Belgiji ili Bavarskoj. Bavarska ima svoje predstavništvo u Bruxellesu . S druge strane kada mi pokrenemo pitanje svoga predstavništva u Bruxellesu onda se digne galama. A zašto? Zašto mi ne bi bili deo jednog integrisanog društva na ovom prostoru?

“Ja sam to shvatio za ovo vreme koje sam u politici. Kada bi za 10 godina posle mene došao neki političar i rekao da bi se to sjedinjenje trebalo napraviti, rekli bi: “To niko nije predložio”. Evo ja tražim. Znam da se neće desiti sada, ali sam siguran da će to biti u ovom vijeku. Stvoriće se uslovi za srpsku nacionalnu integraciju i tu treba biti pametan. Naša politička želja je to”, poručio je Dodik,prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh