BiH

Mektić: BiH treba postati članica NATO-a

Članstvo u NATO-u donijelo bi više sigurnosti za građane BiH, tvrdi ministar sigurnosti

Dragan Mektić - Twitter

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je, gostujući na TV FACE, izjavio kako podržava ulazak BiH u NATO, jer bi to donijelo više sigurnosti našoj zemlji, piše “Face.ba“.

– S obzirom na našu prošlost, volio bih da zajednički guramo priču vezanu za NATO i da ko god uđe u NATO ne predstavlja opasnost. Bit ću iskren, mislim da bi nam NATO donio više sigurnosti, a sve ostalo samo nestabilnost. Mi smo mala država koja ne može značajno utjecati na značajne procese, ovdje se uspostavlja sistem da se mnogi interesi sila preko nas ostvaruju, pa nas vrbuju, jer možemo dobro poslužiti. U svakom pogledu smo vezani sa Zapadom. Ako nas oni budu htjeli možemo napredovati i razvijati se. S NATO-om ćemo postići pravnu sigurnost i ići naprijed. Isto tako mislim i za Srbiju i onda ćemo biti okruženi NATO-om, i jednom za svagda raščistiti sa sukobima, netrpeljivošću i nestabilnošću – kazao je Mektić.

Podsjetio je da je SNSD Milorada Dodika još 2009. godine podržao odluku da je ulazak naše zemlje u NATO od krucijalne važnosti.

– Kad govorim o NATO-u, to je moje lično mišljenje koje se može razlikovati od svih drugih i iz moje partije i drugih političara. Mislim da je to najbolje za nas, ja sam se vezao za ovu zemlju, svoju porodicu, unuke i mislim da treba mladima ostaviti mirnu budućnost – dodao je Maktić.

Istakao je kako bi se BiH, Srbija i Hrvatska trebale međusobno povezati po uzoru na skandinavske zemlje.

– Zato insistiram na NATO-u jer bi nam NATO mogao osigurati iskrene i korektne međudržavne odnose. Partnerski odnosi i razmjena informacija, ne da “pakujemo” jedni drugima – napomenuo je Mektić.

U toku gostovanja ministar sigurnosti je govorio i o “aferi selegije”, kazavši kako je namjera Tužilaštva BiH da se u ovom slučaju sačuvaju rodbinsko prijateljske veze, a ne da se utvrdi istina u vezi sa obavještajnim upadom SOA-e u BiH.

– Jadno je i bijedno čime se služe. Objasniću kroz primjer. Dodik je rekao da je došlo 40 britanskih obavještajaca da promijene političko stanje u BiH, je li ga Tužilaštvo pozvalo da ispita tu priču? Ili Mijo Krešić, prvi rođak Gordane Tadić, javno je rekao da u BiH postoji teroristički kampovi. Ni njega Tužilaštvo nije pozvalo na ispitivanje. Treba li nam još dokaza da u Tužilaštvu caruju korupcija i kriminal? Ovo je samo politička osveta izdejstvovana preko Tužilaštva, jer smetam Čoviću i Dodiku – naglasio je Mektić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh