BiH

Radovan Karadžić ima “problem” u Hagu: Hoću Skype! Gdje mi je Skype!

U pritvoru u Hagu osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić već dvije godine vodi “žestoku borbu” da mu se omogući da se, uz sve mjere bezbjednosti, preko “Skypea” čuje sa svojom porodicom.

Radovan Karadžić - Faktor.ba

On je zatražio od predsjednika Mehanizma Carmela Agiusa da utiče na Sekretarijat da budu ažurniji u instaliranju te video-komunikacije, jer kako im nisu zadati nikakvi rokovi, oni se ne pomjeraju sa nulte tačke, javlja “Srna”.

Karadžić ukazuje da očigledno nisu u stanju da instaliraju sistem, iako se on već primjenjuje u više država u svijetu, između ostalog u SAD i Holandiji, a koriste ga i haški zatvorenici koji kazne izdržavaju u Poljskoj i Finskoj.

Karadžić se pozvao i na stav Evropskog suda za ljudska prava, koji kaže da su zatvoreniku ona prekršena ako je zatvoren daleko od porodice i zato smatra da ima pravo na video komunikaciju.

Iz Sekretarijata tvrde da su oni u fazi testiranja pilot-projekta, koji treba da pokaže da li je takva komunikacija bezbijedna. Po njegovom okončanju donijeće odluku da li je treba uvesti. Kažu kad dobiju rezultate obavijestiće predsjednika suda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh