BiH

Slavko ponovo izbačen: Autistični mladić iz Rudog ipak ne može u školu

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) poništilo je odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo, kojom se autističnom mladiću Slavku Mrševiću omogućava prisustvovanje nastavi u IV razredu za zanimanje tehničar drumskog saobraćaja, jer, kako kažu, ona nije u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

No image - Haber.ba

“Podsjećamo da presuda Osnovnog suda u Višegradu donesena 25.03.2019. godine po tužbi Slavka Mrševića iz Rudog, na koju se poziva Školski odbor Srednjoškolskog centra Rudo, nije pravosnažna i da će Ministarstvo prosvjete i kulture, kao drugotuženo, iskoristiti mogućnost izjavljivanja žalbe nadležnom okružnom sudu”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kako je saopšteno, Slavko Mršević ima pravo na obrazovanje u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, tj. na upis u prvi razred.

S obzirom da prvi razred srednje škole u školskoj 2015/2016. godini nije završio jer je ostao neocijenjen, on može u Zakonom propisanim rokovima i sa potrebnom dokumentacijom u narednoj školskoj godini upisati zanimanje za koje postoji prilagođen nastavni plan i program, na šta je Ministarstvo prosvjete i kulture ukazivalo i ranije, dodali su u saopštenju.

Podsjetimo, Školski odbor je proteklih dana donio odluku da se naredni mjesec do kraja školske godine autistični mladić Slavko Mršević priključi svom razredu kao posmatrač, bez ocjenjivanja, uz prisustvo personalnog stručnog asistenta kojeg će roditelji angažovati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh