BiH

Borba bubrežnih bolesnika iz Hercegovine ne prestaje

Studenti Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta Mostar nedavno su obilježili Svjetski dan bubrega. Tog su dana savjetima i edukacijama nastojali kazati nešto više o važnosti pravovremenog uočavanja i prevencije od bubrežnih bolesti.

Dijalizni centar - Haber.ba

Tokom razgovora o bubrežnim bolestima, budući farmaceuti i njihovi profesori nisu mogli a da se ne dotaknu problema s kojim se dugo već bore bubrežni bolesnici u Hercegovini – neuslovnog dijaliznog centra u sklopu mostarskog SKB-a. Monika Tomić mišljenja je da rekonstrukcija sadašnjeg objekta nije rješenje. Potrebno je, smatra, sadašnji objekat do temelja srušiti i izgraditi novi, najsavremeniji.

Kada će doći vrijeme da se ovom problemu posveti više pažnje, pitanje je, s obzirom na to da je trenutno prioritet izgradnja nove pedijatrije u sklopu SKB-a.

U oktobru 2017. dijalizni pacijenti iz Hercegovine protestovali su ispred neuslovnog centra. Loši uslovi u kojim se svakodnevno liječe bili su jedan od povoda za mirni protest. Tražili su također ulazak u eurotransplantaciju, što bi, tvrde, predstavljalo izlazak iz mraka. Predsjednik Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika HNK-a Blago Vidačković ističe da su pacijenti hemodijalize u Mostaru već godinama u krajnje teškom položaju.

– U izjavama za medije stalno se obećava početak gradnje novog centra, ali uvijek sve ostaje samo na obećanju. Već dvije i po decenije sam predsjednik Udruge i vjerujte mi da nemam snage za dalju borbu. Danas u Centru nemamo pokrivače i čaršafe, a imamo manjak sestara, kaže nam.
Stvari loše stoje i po pitanju eurotransplantacije.

– Sve je to na onoj ‘idi mi, dođi mi’. Mnogo sastanaka je za nama, mnogo obećanja, dok stvari stoje u mjestu ili su čak i gore, zaključuje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh