BiH

Zakon o demobilisanim borcima usvojiti u osnovnom obliku

Usaglašeni tekst zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica je proslijeđen svim članovima Radne grupe da ga još jednom pregledaju, jer se radi o kompleksnom zakonu koji nosi i značajna finansijska sredstva.

No image - Haber.ba

Nakon toga tekst ćemo uputiti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i vjerujemo da će se vrlo brzo naći na jednoj od narednih sjednica, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Po njegovim riječima, Vlada FBiH ima obavezu da tekst zakona pošalje kantonalnim ministarstvima, jer je ovo zajednička nadležnost Federacije BiH i kantona, i u zakonu imaju određene obaveze kantonalnih ministarstava prema demobiliziranim braniocima. Nakon toga, zakon će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

– Obaveza federalnog Ministarstva za pitanja boraca i invalida OOR-a je da čim prije uredimo usaglašeni tekst zakona o pravima demobliliziranih branilaca i članovima njihovih porodica i uputimo ga Vladi FBiH i mi ćemo učiniti sve da to bude u najkraćem vremenskom periodu – kaže Bukvarević.

Nakon izuzetno dobrog rada u Radnoj grupi i jasne opredijeljenosti svih članova da se donese realan i provodljiv zakon, Bukvarević očekuje i podršku Vlade FBiH, ali i Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH.

– Na sastanku Radne grupe smo svi kazali da bi bilo dobro da se zakon usvoji u osnovnom obliku u kojem ga je Radna grupa usvojila i u kojem ćemo ga uputiti Vladi FBiH. Demobilizirani branioci nemaju zakon od 2010. godine, ostale boračke kategorije imaju zakonom definirana prava kroz četiri zakona na nivou Federacije iz oblasti boračko-invalidske zaštite, i ovo je prioritet u ovoj oblasti. Svi članovi Radne grupe su pozvali na usvajanje zakona u osnovnom obliku i bez dodavanja amandmana, jer bi dodavanje bilo kakvih amandmana na ovaj tekst značilo i dodatna finansijska sredstva, a mi smo već sa predstavnicima federalnog Ministarstva finansija usaglasili i finansijski dio. Stoga, vjerujem da ćemo imati ozbiljnost svih koji budu odlučivali o ovom zakonu i da će branioci nakon skoro deset godina napokon dobiti zakonom definirana prava koja zaslužuju i koja im pripadaju – rekao je, između ostalog, ministar Bukvarević za Oslobodjenje


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh