BiH

Čović o Karadžiću, gay paradi, DF-u i pregovorima…

Pet tačaka našlo se na dnevnom redu današnje sjednice HNS-a u Mostaru. Usvojen je Poslovnik o radu, Božo Ljubić imenovan je za generalnog sekretara, a razgovarano je, naravno, i o političkoj situaciji u zemlji.

No image - Haber.ba

Predsjednik Dragan Čović najavio je i skoru veliku javnu tribinu o izbornom zakonu. Naredna je izborna godina i u HDZ-u, prema njegovim tvrdnjama, priču o Izbornom zakonu žele završiti do kraja godine, kako bi se izbori održali i u Mostaru. Kazao je i kako je sve spremno za konstituiranje Vijeća ministara BiH. Ističe da se došlo do faze pregovaranja o resorima.

– Izjava koja je trebala iskompenzirati sva uvjetovanja nedavno je usaglašena između tri bloka. Nastojat ćemo uskoro sjesti, kako ne bismo došli u druge probleme vezane za popunu resora. Tu ne vidim tehničke probleme. Što se tiče Vlade FBiH, razgovaramo sa svim partnerima kako bismo napravili plan i program. Prva točka mora biti izborni zakon, kazao je Čović.

Upitan da li je DF poželjan kao partner, kazao je da među Bošnjacima SDA, odnosno Bakir Izetbegović, predvodi blok stranaka.

– Stvar SDA je koga će oni imati u tom bloku. U pregovorima neće biti DF-a, već ove tri stranke, poručio je Čović.

Čović je komentirao i presudu Radovanu Karadžiću.

– Svaki zločinac je zločinac ako je tome presudio sud, ja nisam taj koji sudi. Druga stvar je kako ko doživljava presudu. Svako onaj ko je činio zlodjela, morati će odgovarati. Mnogo još ljudi hoda zemljom, a žrtve su pod zemljom. Jednom sam još rekao da svaka majka isto plače, dodao je.

Prokomentirao je i najavu održavanja povorke ponosa, planiranu za 8. septembra u Sarajevu.

– Kod nas svako malo neko paradira. Ja sam pobornik svih različitosti, to je personalna stvar. Naravno, svako od nas razmišlja drugačije i to treba uvažavati, i to je različitost, kazao je Čović u Mostaru odgovarajući na novinarska pitanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh