BiH

Uhapšen savjetnik bivšeg premijera FBiH Nermina Nikšića

Sada treba čekati na potez policije u Republici Srpskoj jer su u nezakonitoj podjeli mehanizacije zajedničkim snagama učestvovali članovi radnih tijela iz oba entiteta, vlada, te Ministarstva za ljudska prava BiH

Ivica Mladina-Fokus.ba

– Pozvali su me u zgradu Federalne vlade, kao imaju nešto za mene. Kada sam došao, dobio sam ključeve traktora, I rekli su mi – “Ovo ti je hedija od braće”.

Ovako je jedan od Žurnalovih sagovornika nakon razornih poplava koje su pogodile BiH 2014. godine svjedočio o načinu na koji je dobio traktor za poplavljene i unesrećene. Nije štimala samo jedna sitnica – njegovo imanje i kuća nisu bili pogođeni poplavama, piše “Fokus.ba“.

Neki od sagovornika svjedočili su za Žurnal o tome kako im je nuđeno da trakor, umjesto na ime udruženja, registruju na svoje ime kao privatno vlasništvo.

AKCIJA FARMER

Službenici Federalne uprave policije i MUP-a KS-a danas su u okviru akcije Farmer uhapsili osam osoba zbog zloupotreba u položaja i udruživanja radi činjenja krivičnog djela. Oni su od 2014. do polovine 2015. u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije nezakonito podijelili i prodali mehanizaciju. Predsjednik Komisije Federalne vlade bio je Ivica Mladina, savjetnik tadašnjeg premijera FBiH Nermina Nikšića, jedan od uhapšenih u današnjoj akciji.

Sada treba čekati na potez policije u Republici Srpskoj jer su u nezakonitoj podjeli mehanizacije zajedničkim snagama učestvovali članovi radnih tijela iz oba entiteta, vlada, te Ministarstva za ljudska prava BiH.

Radi se o traktorima koje je Kina još 2012. godine poklonila Bosni i Hercegovini i koji su trebali biti raspoređeni izbjeglicama, ali je Vijeće ministara BiH nakon poplava odlučilo da kinesku mehanizaciju i opremu donira poplavljenima.

Odlukom Vijeća ministara iz juna entitetske i Vlada Distrikta Brčko zadužuju se za raspodjelu poljoprivredne mehanizacije i opreme iz spomenute kineske donacije:

Vlada RS-a “zadužila” je 75 traktora, 30 motokultivatora, 43 motorne pile, 22 seta za mužu, 16 laktofrizera i 8 analizatora za mlijeko.
Vlada Federacije BiH trebala je rasporediti 96 traktora, 37 motokultivatora, 52 motorne pile, 26 setova za mužu, 22 laktofrizera i 11 analizatora za mlijeko.

Vlada Distrikta Brčko: 9 traktora, 3 motokultivatora, 5 motornih pila, 2 seta za mužu, 2 laktofrizera i 1 analizator za mlijeko.

ČLANOVI RADNE GRUPE

Žurnal je pisao nakon toga kako je traktor dobio Momir Kovač, rođak Dragomira Kovača iz Interresorne radne grupe Ministarstva za ljudska prava BiH. Traktor je uručen i zatvoru na Kuli u istočnom Sarajevu, Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Motorne pile dobile su i Srpska pravoslavna crkva u Stocu i Islamska zajednica u Rotimlji.

Članovi Interresorne radne grupe koja je odlučivala o dodjeli mehanizacije bili su:

Dragomir Kovač, sekretar Ministarstva za ljduska prava; Davor Vasilj, savjetnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice, Milenko Tošić, šef kabineta zamjenice ministrice za ljudska prava; pomoćnici ministrice za ljudska prava i izbjeglice Mujo Jejna, Mario Nenadić, Zoran Dakić; Draženka Malićbegović, pomoćnica ministra civilnih poslova BiH; Božo Zovko, šef kabineta UIO; Muharem Zejnulahu, šef odsjeka za ekonomsku saradnju u Ministarstvu vanjskih poslova; Amra Suljić, stručna saradnica u Ministarstvu finansija i Altijana Hatibović iz Ministarstva za ljudska prava.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh