BiH

Izetbegović: “SOA podmeće eksploziv pred džamije”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović tvrdi da hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) podmetanjem eksploziva pred džamije pokušava na terenu da dokaže da u BiH ima 10.000 radikala, kao što to tvrdi predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Bakir Izetbegović - NAP.ba

Izetbegović je rekao da afera “selefije”, koja se odnosi na aktivnosti hrvatske Sigurnosno-obavještajno agencije i generalnog konzula Hrvatske u BiH u navodnom vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja u BiH, predstavlja pokušaj destabilizacije BiH, prenosi “Srna”.

Obraćajući se članovima Glavnog odbora SDA, Izetbegović je rekao da ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić “nema dlake na jeziku” i da je “iznio neke stvari koje su istinite, što su potvrdili i ljudi na kojima je pokušano vrbovanje”.

“Optužbe da ovdje ima nekih 10.000 radikala sad se pokušavaju faktički namjestiti, pošto je predsjednica (Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović) izrekla takve stvari, sad to Sigurnosno-obavještajna agencije pokušava na terenu dokazati podmetanjem nekih eksploziva pred džamijama”, rekao je Izetbegović.

On kaže da se na taj način pokušava oslabiti pregovaračka pozicija BiH na svim poljima.

Izetbegović je kritikovao Tužilaštvo BiH, jer ispituje Mektića i druge, istražujući njihove diplome, ali da “istinu neće moći gurnuti pod tepih”.

Potpredsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović potvrdio je da je Predsjedništvo BiH dobilo povjerljivu informaciju o tom slučaju, o čemu će se naknadno izjasniti.

Predsjedništvo BiH zatražilo je 18. marta od Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu da u roku od tri dana ovoj instituciji dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske i generalnog konzula Hrvatske u BiH.

Tužilaštvo BiH je 14. marta formiralo predmet da bi hitno bile utvrđene sve okolnosti i navodi izneseni u medijima koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH. U vezi sa tim narednog dana saslušan je Mektić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh