BiH

Njemački mediji o špijunskoj aferi: “Hrvatska želi treći entitet u BiH”

Vijesti o vrbovanju bosanskohercegovačkih građana od hrvatskih obavještajaca objavili su i mediji u Njemačkoj.

Kolinda Grabar Kitarović - Nezavisne.com

List “Die Tageszeitung” – na svom portalu “Taz.de” u tekstu pod naslovom “Oružje u džamijama” skreće pažnju na činjenicu da je u proteklih nekoliko mjeseci predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović naglašavala kako je “Bosna i Hercegovina kolijevka terorizma”, uz napomenu da je prošle godine izjavila kako se na granicama Hrvatske nalazi 60.000 naoružanih selefija. Naime, navodi “TAZ”, tvrdi se da je hrvatska obavještajna služba djelovala u korist za Kolinde Grabar-Kitarović.

– Nakon protesta vlasti u Bosni i Hercegovini, ona je povukla te izjave i izvinila se, piše “TAZ”.

Međutim, tokom posjeta u inozemstvu, u Briselu i Berlinu, ona je konstantno ponavljala da su Hrvati u Bosni i Hercegovini ugroženi, navodi ovaj njemački list.

List dalje navodi da iza tih optužbi stoji kampanja hrvatske Vlade koja za cilj ima uspostavljanje trećeg entiteta u BiH.

– Iza tih optužbi stoji kampanja Vlade Hrvatske da uspostavi treći, etnički definiran entitet u Bosni i Hercegovini, zaključuje “TAZ”.

Dodaje se i da je zbog afere već ispitano nekoliko osoba, među kojim je i ministar Dragan Mektić.

Njemački medij ističe i kako je cijeli slučaj dobio svoj nastavak nakon što su tri osobe u Ambasadi BiH u Sloveniji, dale izjave vezane za slučaj vrbovanja, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh